Effe je geheugen opfrissen: wat is Pinksteren ook alweer?

Lifestyle

Effe je geheugen opfrissen: wat is Pinksteren ook alweer?

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

19 mei 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

19 mei 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Dat we nóg twee dagen vrij hebben in mei dit jaar is altijd lekker. Relaxen op de bank om Bridgerton te bingen, of misschien heb je nu eindelijk de tijd om je schuur uit te mesten. 'T Is heel fijn die vrije tijd hoor, maar waarom zijn we eigenlijk vrij op deze dagen? Dat heeft alles te maken met - ja, je raadt het al – God en Jezus.

Kerst, Pasen, Hemelvaart. Hebben we nou nog niet genoeg gehoord van deze mannen die wonderen konden verrichten? Nou, als het aan een hoop mensen ligt niet. Dit is niet zomaar een chilldag, we zijn vrij met een reden.

Lees ook: Deze vakantiedagen in 2024 wil je alvast tactisch inboeken voordat je collega’s dat doen

Hoezo vieren we dat? Zeven weken na het paaseieren zoeken en tien dagen na Hemelvaart, is het Pinksteren. Dit heeft geen connectie met de kleur roze, op deze dag herdenken de christenen dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. In de Bijbelse versie wordt beschreven dat-ie uitgestort werd als een soort waterval. De volgelingen waren plotseling 'volgegoten' met God. Dit was trouwens ook het begin van de christelijke kerk.

Bij dat herdenken houden we geen twee minuten stilte, maar vieren doen we zeker wel. Niet per se in de kerk, maar op kermissen en festivals. Wist je dat een van de bekendste festivals van Nederland tijdens Pinksteren is? Pinkpop is gewoon een Pinksterfestival.

Of je Pinksteren nou met familie aan tafel viert, of staat te springen op Pinkpop – het vieren van dit eeuwenoude feest doen we tot op de dag van vandaag nog steeds. Mooi, hè?

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen