Laffe leugens: deze 7 dingen op supermarktproducten zijn mega misleidend

Lifestyle

Laffe leugens: deze 7 dingen op supermarktproducten zijn mega misleidend

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

25 januari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

25 januari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Dat supermarkten allerlei trucs toepassen om ons zo veel mogelijk te laten kopen weten we al. Maar de producenten van al die producten doen net zo vrolijk mee. De verpakkingen staan zó vol met labels en beloftes, dat we niet meer bijhouden welke echt kloppen.

Veel claims die op de verpakking van voedsel staan zijn erg misleidend, en geven je maar een deel van de informatie over het product. Onthoud in ieder geval de volgende trucs als je weer boodschappen gaat doen, zodat je nu zelf gezonde keuzes kunt maken.

Lees ook: Slim, die supermarkten: door deze trucs koop jij net iets meer dan gepland

1. De Nutri-score De 5-puntenschaal staat op de verpakking van een product om aan te geven hoe gezond het is. Het gaat van groen – A – tot rood – E – en wordt gebaseerd op de ingrediënten. Als er bijvoorbeeld groenten, vezels of noten in een product zitten krijgt het pluspunten, maar zitten er verzadigde vetten, suikers en zout in krijgt het minpunten. Waar deze code geen rekening mee houdt is het vitamine- en mineraalgehalte, toegevoegde middelen en hoe je het product bereidt. Vandaar dat een zak ovenfriet de gezonde score A heeft, maar een blok kaas D of zelfs E scoort. Gebruik de Nutri-score dus meer als hulpmiddel, en gebruik daarnaast ook je gezonde verstand.

2. 'Extra proteïnes' Yoghurt, repen en zelfs crackers hebben tegenwoordig labels als 'proteïnerijk' en 'extra proteïnes'. En dat spreekt niet alleen (fanatieke) sporters aan, ook mensen die níet sporten gooien de producten gretig in hun mandje. Helemaal niet nodig, als we Frank Lindner van Foodwatch mogen geloven. 'De meeste mensen die in Nederland een normaal voedingspatroon hebben, komen absoluut geen eiwitten tekort,' zei hij tegen Gezondnu. Die extra eiwitten voegen – als je geen sporter bent of niet ziek bent – dus niet veel toe.

3. 'Gezonde' kinderkoeken Over snacks voor de kleine koters wordt vaak gezegd dat ze 'super gezond' zijn. Want ja, je wil natuurlijk het beste voor je kind. Ook deze verpakkingen zijn super misleidend. Het blijven namelijk bewerkte producten, ook al staan er poppetjes van fruit afgebeeld op het koekje. De suikergehaltes stijgen bij de koeken vaak de pan uit. 'Zelfs als er mineralen en vitamines zijn toegevoegd, kun je die beter uit gezonde en onbewerkte producten halen,' zegt Sietse Orie van het Voedingscentrum tegen het AD. De vuistregel is: geef fruit voor de vitamines, en geef een koekje voor de lekker.

4. Suikerbom in je friet Wat is nou eigenlijk een 'betere' keus wat voedingsstoffen betreft: friet uit de frituurpan, airfryerfriet of ovenfriet? Het antwoord is geen van allen. In de friet – nee, het is niet patat – voor in de frituurpan zitten meer calorieën en gebruik je meer vetten, dus die is het meest ongezond. Maar bij de andere twee worden extra suikers toegevoegd om het knapperige effect te behouden. Friet en gezond gaan eigenlijk gewoon niet samen, al kan je er – als je 't af en toe eet – wel heel blij van worden en da's dan wél weer gezond, toch?

Lees ook: Over lifehacks gesproken: zo kies je de juiste rij in de supermarkt

5. '0% vet' Wist je dat dit label ook gebruikt mag worden als er wél vet in het product zit? Oke, dat gehalte is dan maar 0,5 gram per 100 gram, maar toch is het misleidend. Want raad eens wat er aan zo'n product wordt toegevoegd? Juist, veel extra suikers. Dit is ook het geval bij producten met een 'verlaagd vetgehalte', waarbij het 30% minder vet moet bevatten dan vergelijkbare producten. Kijk bij deze verpakkingen eens naar het suikergehalte. Minder vet betekent dus niet gelijk een verantwoorde keuze.

6. (Niet zo) verse vis Verse vis kost je vaak een rib uit je lijf. Als je vis uit het vriesvak koopt krijg je meer voor je geld, maar dan is het niet zo vers als de verse vis. Toch? Fout. Tijdens het transport en het bewerken is de verse vis namelijk al een aantal keer bevroren en weer ontdooid, wat vaak in kleine letters op de verpakking te lezen is. 'Vers' betekent trouwens niet dat het gisteren is gevangen, dit is een heel ruim begrip. Qua voedingswaarden zit er volgens wetenschappers ook geen verschil tussen de ontdooide en bevroren variant. Eigenlijk betalen we gewoon extra omdat we de 'verse' vis niet zelf hoeven te ontdooien. Weet je dat ook weer.

7. Ten minste houdbaar tot, of te gebruiken tot? Ken je het verschil tussen de twee? Nee? Je bent niet de enige en daar maken producenten graag gebruik van. Ten minste houdbaar tot – of THT – betekent dat de kwaliteit van een product na de genoemde datum achteruit kan gaan, maar dan is het nog wel veilig om te eten. Te gebruiken tot – of TGT – staat op producten die snel bederven. Die mag je dus niet eten na de genoemde datum. Omdat veel mensen een THT product na de genoemde datum gelijk in de prullenbak flikkeren kopen ze meer. Wil je zuiniger zijn met je voedsel, of gewoon minder geld verspillen, kijk dan goed welke van de twee op jouw product staat.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Smaakt naar meer