Scheelt weer tijd en moeite: dit is hoe vaak je echt moet douchen (en dat is minder vaak dan je denkt)

Lifestyle

Scheelt weer tijd en moeite: dit is hoe vaak je echt moet douchen (en dat is minder vaak dan je denkt)

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

29 november 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

29 november 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Het liefst staan we elke dag onder de douche, en al helemaal met dit weer. Temperatuurtje sauna en er dan nooit meer onderuit komen. Ook meteen het meest hygiënisch, toch?

Dat denken de meeste mensen, maar volgens de Amerikaanse dermatoloog Deanne Robinson zit de vork toch anders in de steel. Sterker nog: elke dag douchen wordt afgeraden.

Niks elke dag douchen De dermatoloog legt het uit: 'Sommige mensen kunnen het wel aan om elke dag te douchen, maar de meesten profiteren er eigenlijk het meeste van als ze maar drie keer in de week douchen.' En dat heeft volgens haar vooral te maken met je huid, de doucheproducten die je gebruikt en je levensstijl. Ben jij bijvoorbeeld vaak zwetend in de sportschool te vinden of wordt je vaak blootgesteld aan gifstoffen, dan is het wel slim om wat vaker te douchen. 'Maar als je een relaxte dag hebt gehad, kun je de douchebeurt prima overslaan en er morgen een nemen,' zegt Robinson tegen de Amerikaanse Vogue.

Lees ook: Einde discussie: is douchen in de avond of ochtend beter?

Voor de meesten is het dus meer dan genoeg om drie tot vier keer per week te douchen. Als je te vaak doucht kan je huid geïrriteerd of droog worden en kunnen er problemen met de hoofdhuid ontstaan. Maar die problemen kunnen óók ontstaan als je juist te weinig doucht. Gevalletje balance is key, dus.

Ultieme douche- temperatuur en duur De temperatuur van het douchewater knallen we het liefst zo ver omhoog dat het voelt alsof we aan het stomen zijn, maar ook dat is niet helemaal de bedoeling. De ideale douchetemperatuur is namelijk lauw, en dan is het ook nog eens het beste om er maar maximaal vijftien minuten onder te staan. Want hoe langer en heter de douche, hoe meer olie en vocht er van de huid wordt verwijderd. Het gevolg: een rode, droge en jeukende huid, met meer kans op eczeem. Voorkomen die handel. Of de gevolgen voor lief nemen. Net wat je wil.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur