Hè, gets: zo kom je van die vervelende zilvervisjes af

Lifestyle

Hè, gets: zo kom je van die vervelende zilvervisjes af

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 februari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

3 februari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Ze zijn glibberig, zo snel als het licht en wat is er aan de hand met al die draden en antennes?! Jep, zilvervisjes ben je liever kwijt dan rijk.

Allereerst even wat over deze malle beesten in het algemeen. Zilvervisjes zijn vleugelloze insecten die lekker gaan op vochtige, warme ruimten. Ze planten zich snel voort (bah), wat kan leiden tot een zilvervisjesplaag (bah). Ze komen je huis binnen door naden en kieren of door – zeer brutaal – mee te liften op je boodschappen, kleding of andere spullen die je van buiten naar binnen meeneemt. Lees ook: Deze 8 dingen doe je altijd fout als je je huis schoonmaakt Vreemde jongens Zilvervisjes eten producten met zetmeel en koolhydraten, maar ook papier. Je vindt ze dus niet alleen in de keuken, maar ook achter het behang of in je boekenkast. Die vreemde jongens maken het ons zo niet makkelijk, maar we houden wel van een uitdaging en hebben zo onze trucs om ze toch te weren. Komen ze.

Ventileren Hoe vochtiger je huis, hoe leuker ze het vinden. Ventileren dus. Geldt niet alleen voor oude huizen: nieuwbouwhuizen kunnen zo goed geïsoleerd zijn, dat de warmte daar heerlijk lang blijft hangen. Pak daarnaast vochtproblemen aan: fiks lekke afvoeren, doe iets aan die vochtige kruipruimte en hang die handdoek uit na het douchen.

Vochtvreters Je kunt ook juist gebruikmaken van het feit dat ze zo van vocht houden. Leg een vochtige theedoek neer en strooi er wat gipspoeder op (houden ze van), lok ze en schud de doek de volgende dag buiten uit. Of rol een vochtige krant op, kruipen ze ook in.

Papier hier Zorg dat er geen boeken of papieren rondslingeren in je huis, vooral op een vochtige plek als de zolder. Daar smullen ze van – ieder z'n ding. Check ook eens of je behang overal netjes vastzit. Ze kruipen er maar al te graag tussen en dan ben je ze kwijt.

Kitten Maak kieren en naden in huis zoveel mogelijk dicht. Daar wurmen ze zich doorheen, hoe klein het gat ook lijkt. Ze zijn niet alleen smerig, maar ook bijdehand. Lees ook: Hebben: deze voorraadpot van Action ziet er peperduur uit, maar kost een prikkie

Azijn Nu je toch in alle hoeken en gaten zit: meng een halve liter azijn met een halve liter water. Even schudden en spray dit mengsel op de plekken waar ze meestal zitten.

Lokken Zitten ze eenmaal in je huis en wil je ze vangen? Snij een aardappel in stukken, leg die in een open zak en je zult zien dat ze erop af komen. Ook een optie: doe wat suikerwater in een glazen potje. De visjes kunnen er wel in, maar niet meer uit. Te glad.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Smaakt naar meer