Goed nieuws: grote kans dat jij geen vrouwenbrein én geen mannenbrein hebt

Body & Mind

Goed nieuws: grote kans dat jij geen vrouwenbrein én geen mannenbrein hebt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 maart 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

3 maart 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Shutterstock

Er bestaan twee breinsoorten: een mannenbrein en een vrouwenbrein. Jarenlang dachten wetenschappers dat dit zo was. En 'dus' ging de rest van de wereld daar gemakshalve ook maar vanuit. Maar wat blijkt nu? Er is meestal helemaal geen verschil te zien, en da's een goed teken.

Dit leerden wij van de nieuwe documentaire van Cara Delevigne: Planet Sex. De docuserie gemaakt door BBC behandelt onderwerpen als porno, de orgasmekloof en genderidentiteit. Bij een aflevering ging Cara op bezoek bij dokter Crystal, die uitlegt dat 25 procent van de mensen een 'vrouwenbrein' heeft, 25 procent een 'mannenbrein', en de rest een androgyn brein, oftewel: een mix van beiden.

Doe mij maar zo'n brein De nieuwe kennis over het androgyne brein brengt heel veel positieve dingen met zich mee. We lijken allemaal gewoon meer op elkaar dan we dachten. Die 50 procent met een androgyn brein heeft hier flink baat bij. Uit het onderzoek is gebleken dat deze mensen minder gevoelig zijn voor depressie, creatiever zijn en zich beter kunnen aanpassen aan anderen in de maatschappij.

Hoe minder jouw brein gebonden zit aan het geslacht, hoe beter. Daarnaast houdt dit ook in dat non-binaire mensen of transgenders niet 'vast' hoeven te zitten aan een brein van een ander gender, het androgyne brein wordt nu namelijk als de norm gezien. Goed nieuws dus. Helaas als je erachter wil komen welk soort brein jij hebt, heb je een speciale scan nodig.

Lang leve de wetenschap Er is in de maatschappij altijd een onderscheid gemaakt tussen man en vrouw, dus vond men dat dit ook in het brein te verklaren moest zijn, zonder dit ooit goed te hebben onderzocht. 'Deze manier van denken is schadelijk,' vertelt neurowetenschapper Gina Rippon aan The Guardian. 'Het idee dat er een mannenbrein en vrouwenbrein was, zorgde voor hokjesdenken: verschillende karaktereigenschappen werden aan het een of het andere brein gehangen. Dat meiden niet in de wieg zijn gelegd voor de wetenschap omdat ze geen 'wetenschapsbrein' zouden hebben, of dat jongens niet emotioneel kunnen zijn en altijd een leiderschapsrol op zich moeten nemen. Da's allemaal onzin.'

Precies dat, Gina. Lang leve de eenentwintigste eeuw en haar wetenschap mét vrouwen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer Body & Mind

Meer van deze auteur