Bang in het donker? Dit kost het licht aan laten staan je per jaar

Lifestyle

Bang in het donker? Dit kost het licht aan laten staan je per jaar

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

20 februari 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

20 februari 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Misschien ken je het wel: in het holst van de nacht de trap op racen alsof de duivel je op de hielen zit, om vervolgens hijgend jezelf vanuit de deuropening het bed in te katapulteren. Inderdaad, bij iedereen komt het kind in zichzelf op een andere manier naar boven…

Het zou je kunnen verbazen dat je niet de enige bent die zich in het donker een tikkeltje ongemakkelijk voelt. Er zijn heel wat mensen die met een sprint de trap op rennen of zelfs met een nachtlampje aan slapen. Maar wat kost dat eigenlijk per jaar? Laten we eens een blik werpen op de cijfers.

Niet de enige Volgens een onderzoek van de Daily Mail is meer dan de helft van de volwassenen bang in het donker. En een kwart van hen durft zelfs niet zonder licht te slapen. Twintig procent behoort tot de categorie 'trap-sprinters' of 'monster-vrezers', die geloven dat hun veiligheid afhangt van de snelheid waarmee ze naar boven rennen of de mate waarin ze zich onder hun deken verschuilen. Lees ook: Voor de duvel wél bang: waarom denken we toch altijd al onze angsten te moeten overwinnen?

Psycholoog Jo Hemmings vertelt aan de Daily Mail dat deze angsten vaak voortkomen uit de kindertijd. Hoewel ze meestal afnemen naarmate we ouder worden, zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Sommige mensen weigeren simpelweg om volwassen te worden (en eerlijk gezegd, wie kan ze dat kwalijk nemen?). Als volwassene kan de angst voor het donker nog steeds gekoppeld zijn aan gevoelens van verlies van controle. Weet je ook weer waar die vandaan komt.

Duur grapje Behoor jij tot die vijfentwintig procent die het licht aan laat tijdens het slapen? Nou, dan kun je erop rekenen dat je met een gloeilamp jaarlijks zo'n tachtig euro extra kwijt bent aan je elektriciteitsrekening, simpelweg omdat je niet durft te slapen zonder een lichtje. Maar wie gebruikt er tegenwoordig nog gloeilampen, hoor ik je vragen? Oké, maar zelfs met een spaarlamp ben je nog steeds gemiddeld twintig euro per jaar kwijt. Laten we eerlijk zijn, dat is toch zonde van je zuurverdiende centen? Die lamp zie je toch niet eens als je je ogen dicht hebt.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer lezen van Lifestyle

Meer van deze auteur