Team kokos of team zonnebloem: welke olie is gezonder?

Food & Home

Team kokos of team zonnebloem: welke olie is gezonder?

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

14 september 2022 om 18:00

Bron / Fotografie

Beeld: &C BrandStudio

Gepubliceerd op

14 september 2022 om 18:00

Bron / Fotografie

Beeld: &C BrandStudio

Wat is gezonder: Zonnebloemolie of kokosolie? &C x Voedingscentrum

Wat is gezonder: Zonnebloemolie of kokosolie? &C x Voedingscentrum

Lukt het niet om de bovenstaande video te bekijken? Zorg er dan voor dat je de cookies accepteert. Bakken doe je in boter, braden doe je in… (vraag dit je oma). Of was het nou olie? Om je een handje te helpen als je ze weer bruin staat te bakken, beantwoorden we de komende tijd belangrijke eetvragen.

Zo kom je vandaag te weten wat nou gezonder is: zonnebloemolie of kokosolie. 

Thanks, but no thanks Een belangrijke eetvraag, want we staan behoorlijk vaak te bakken en te braden, nietwaar? Beter dat je dan weet wat je in de pan mikt. Op de antwoorden kun je overigens blind vertrouwen, want ze zijn afkomstig van het Voedingscentrum, die ze onafhankelijk en op basis van wetenschappelijke inzichten geformuleerd heeft. Dus prima hoor, die theorie van je overbuurvrouw, maar jij hebt je eigen betrouwbare bron.

Bam: je antwoord Terug naar de vraag van vandaag. We kunnen je nog een tijdje in spanning houden en een cliffhanger voor de zomerstop imiteren, maar waarom zouden we. Zonnebloemolie is gezonder dan kokosolie. Zo. En: zonnebloemolie staat in de Schijf van Vijf, kokosolie niet. Maar voordat je je voorraad kokos de deur uitzet: een beetje kokosolie of -vet op z’n tijd kan geen kwaad. Er zit alleen veel verzadigd vet in.

Vette maatjes En dat wil je niet. Want verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, dat weer de kans op hart- en vaatziekten vergroot. En ja, dat is wetenschappelijk bewezen. In  tegenstelling tot veel andere verhalen die over kokosolie rondgaan. Zo zou deze olie-variant bacteriën doden, goed zijn voor je weerstand én helpen met afvallen. Voor deze beweringen ontbreekt echter wél wetenschappelijk bewijs. 

En, niet geheel verrassend: zonnebloemolie bevat dus juist veel onverzadigde vetzuren. Da’s veel beter voor je cholesterolgehalte en dus veel gezonder. Weer een vraag beantwoord, hoe… vet is dat?!

Meer (w)eten? Leuk en handig deze eet-feitjes? Check dan ook onze andere artikelen over voeding. Zo lees je bijvoorbeeld hier of een avocado nou echt je vruchtbaarheid verhoogt. 

Dit is een samenwerking met Voedingscentrum, de - jazeker - uitvinder van de Schijf van Vijf en dé organisatie die ons onafhankelijke informatie geeft over gezonde, duurzame en veilige voedselkeuze. Voor al je eetvragen ga je naar Voedingscentrum.nl

Beter weten. Beter eten.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer van &C the brandstudio