Help, wanneer ben je te oud voor BeReal?

Food & Home

Help, wanneer ben je te oud voor BeReal?

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

29 september 2022 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

29 september 2022 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Goedschiks of kwaadschiks, de afgelopen weken kon je er niet omheen. BeReal is een hype. En niet zo'n beetje ook. De populaire app wordt vaak gelinkt aan Gen Z, maar waarom eigenlijk? En bestaat er dan zoiets als 'te oud' zijn voor BeReal?

Mocht het je op de een of andere manier toch gelukt zijn onder je steen te blijven liggen en heb je geen idee waar we het over hebben, BeReal is een nieuwe social media-app. Nieuw bij het grote publiek tenminste, want hij werd in 2020 al gelanceerd. De app draait voornamelijk om de dagelijkse 'Time To BeReal'-melding, die je op elk moment van de dag kunt krijgen. Vervolgens heb je twee minuten de tijd om een foto te maken, waarbij de voor- en achtercamera tegelijkertijd een kiekje schieten. Mis je de melding of ben je op dat moment met iets bezig wat je liever niet met de buitenwereld deelt – een kaksessie, een vrijpartij of een waxbeurt bijvoorbeeld – dan kun je je BeReal-foto ook later op de dag nog maken. Ben je wel iets minder real, dat wel.  Lees ook: Getriggerd door kruidnoten in september? Dit is waar je woede vandaan komt Het idee hierachter is dat de app, in tegenstelling tot de perfecte plaatjes op Instagram en Snapchat, juist tot pure foto's leidt, die in het moment en zonder filters gemaakt zijn. En laat Gen Z nou net de generatie zijn met de grootste hang naar authenticiteit op social media. Niet gek dus, dat platforms als TikTok en nu ook BeReal zo'n hit zijn bij deze leeftijdsgroep. Uit een onderzoek van databureau Growth From Knowledge bleek dat maar liefst 91 procent van de BeReal-gebruikers onder de 35 jaar is. Even ter vergelijking: bij Instagram is dat slechts 37 procent.  Kun je na je vijfendertigste dan maar beter ver bij deze app vandaan blijven? Ben je gek, wij vinden van niet. Want zijn we inmiddels niet allemaal klaar met de schone schijn waar Instagram vol mee staat? Daarnaast werkt BeReal een stuk minder verslavend dan Instagram, omdat iedereen maar één foto per dag kan uploaden en die foto bij de volgende melding weer verdwijnt. Op een gegeven moment ben je dus wel uitgescrold. En grootverbruikers zijn op het gebied van sociale media, ook daarin is Gen Z niet uniek. Waar van de Gen Z'ers zo'n 89 procent meerdere malen per dag sociale media gebruikt, ligt dat percentage bij millennials op 88, zo toont een enquête van zakelijke nieuwssite The Manifest aan. Oftewel: net zo torenhoog. En daar zijn millennials allesbehalve tevreden mee. Eén op de drie millennials vindt namelijk dat sociale media diens leven verslechtert, blijkt uit weer een andere enquête van techplatform ZDNET, meer dan welke generatie dan ook. Goed, dat waren takkeveel statistieken, maar Gen Z blijkt dus heus niet de enige generatie te zijn waarmee BeReal een goede match is. Lees ook: Me, myself and I: 5 redenen om een WhatsApp-groep met jezelf te hebben Daarbij zullen we deze ontwikkeling van realistischere foto's delen terug gaan zien op meerdere sociale media. TikTok lanceerde niet lang geleden de nieuwe functie TikTok Now, een nagenoeg exacte kopie van BeReal, en ook Instagram experimenteert met een vergelijkbare functie genaamd IG Candid Challenges. In andere woorden: of je nu 'te oud' bent of niet, je komt er binnenkort toch niet meer onderuit.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen