Getriggerd door kruidnoten in september? Dit is waar je woede vandaan komt

Food & Home

Getriggerd door kruidnoten in september? Dit is waar je woede vandaan komt

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

18 september 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

18 september 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

De kruidnotenkwestie. Het doet de gemoederen ieder jaar opnieuw hoog oplopen. De een is blij dat z'n favoriete tussendoortje alweer in de supermarkt te vinden is, de ander loopt nog net niet paars aan bij het zien van strooigoed in september. Maar wat is dat toch, dat ons zo triggert?

Zoek op #kruidnoten op Twitter en je vindt direct honderden voorbeelden. 'Lekker aan de kruidnoten terwijl de mussen van het dak vallen #kruidnoten #hittegolf #hitteplan.' 'Serieus mensen, het is nog GEEN december. Sterker nog, de R is nog niet eens in de maand. #Kruidnoten horen NIET al in de schappen te liggen.' Of: 'Ik was al bang dit jaar te laat te zijn… maar eindelijk: 4 september 2022. Net op tijd! #kruidnoten.' Hoe cool, calm and collected we ons ook voor mogen doen, iets onbenulligs als de verkoopdatum van kleine krokante koekjes roept toch emoties bij ons op. Emoties die me maar wat graag met anderen delen.  Lees ook: Een moestuin in je woonkamer: met deze slimme trend kan het Elk jaar eerder Het is niet alleen het vroege moment in het jaar waar we over klagen, maar ook 'dat het elk jaar nog vroeger lijkt te zijn.' Zou het dan de inconsistentie zijn die ons dwarszit? Hebben we gewoon behoefte aan een vast kruidnotenmoment, zodat we ons er mentaal op kunnen voorbereiden? Misschien, al klopt het niet dat de speculaasachtige koekjes elk jaar eerder in de schappen liggen. 'Kruidnoten komen al jarenlang op dezelfde tijd in de winkel,' vertelt Iris Kleinherenbrink, productmanager van het sinterklaasteam bij Bolletje, aan Quest. In week 36 om precies te zijn, de eerste week van september. 'Dan wordt het meestal herfstig weer. Daarvan raken mensen in de sinterklaasstemming.' Dat het soms lijkt alsof ze bizar vroeg in de winkel liggen, dat kan volgens Kleinherenbrink met het weer te maken hebben. 'Soms is het in de week waarin de kruidnoten de winkels in gaan warm. Daardoor lijkt het alsof het hartje zomer is, als die kruidnoten er liggen.'  Stelletje kuddedieren Het ligt dus niet aan de daadwerkelijke tijd, want die is op een paar uitzonderingen na elk jaar hetzelfde. Het zit 'm meer in de omstandigheden daar omheen. Volgens gedragspsycholoog voor verandercommunicatie Chantal van der Leest heeft dat te maken met normen die we zelf hebben bedacht, zo legt ze uit aan RTV Oost. 'We zijn met z'n allen gewend om pepernoten in december te eten. Dat hebben we als norm gesteld.' Dat we ze ook al tegenkomen als we in onze korte broeken en T-shirts door de supermarkt lopen, daar kunnen we blijkbaar niet aan wennen. 'We zijn net kuddedieren. We willen ons 'normaal' gedragen,' vertelt Van der Leest. 'Pepernoten in de zomer eten hoort daar niet bij.' Lees ook: Me, myself and I: 5 redenen om een WhatsApp-groep met jezelf te hebben Aha, vandaar. We doen het niet bewust, we zijn gewoon een stelletje kuddedieren. Dus zie je aankomende weken iemand een rolberoerte krijgen voor het kruidnotenschap, dan weet je nu waar het vandaan komt. 

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen