Dit is waarom de miljoenenclaim van Baby Reindeer-stalker Fiona Harvey nog kans maakt ook

Entertainment

Dit is waarom de miljoenenclaim van Baby Reindeer-stalker Fiona Harvey nog kans maakt ook

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

13 juni 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Netflix

Gepubliceerd op

13 juni 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Netflix

Heb jij na het kijken van Baby Reindeer ook gelijk de echte stalker opgezocht? Ja, jij en miljoenen anderen hadden 't zelfde idee. Iedereen kwam al snel uit bij Fiona Harvey, die nu claimt dat het personage in de Netflix-serie op haar is gebaseerd. De Schotse vrouw heeft een rechtszaak tegen Netflix aangespannen, en dat gaat niet om een klein zakcentje.

Omdat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, gaan veel mensen ervan uit dat alles in de serie voor de volle honderd procent klopt. Wat in de serie begint bij een kopje thee in een bar leidt tot belaging met 41.000 mails, 744 tweets, 350 uren aan voicemails en 106 pagina's aan brieven. Zelf zegt Fiona dat dit helemaal niet zo gegaan is, en ze zou zo maar eens gelijk kunnen krijgen in die miljoenenrechtszaak.

Lees ook: The story continues: echte stalker uit Baby Reindeer klaagt Netflix aan

Hoezo maakt ze kans dan? Dat komt door een kleine boodschap die Netflix aan het begin van de serie laat zien. Dat 'gebaseerd op een echt verhaal' is de boosdoener. Die zin maakt dit, volgens advocaat mediarecht Thomas van Vugt, bijna een documentaire-achtige serie. Het lijkt daardoor alsof het precies zo is gegaan, maar dat klopt niet helemaal. Aan het einde van de serie bijvoorbeeld, gaat (pas op, spoiler alert) Martha de cel in. Sterker nog: in de serie is ze zelfs al twee keer eerder veroordeeld voor stalking.

Dat laatste is iets waar Fiona en haar advocaat onder andere hun geld op zetten. 'Haar advocaat liet in een document zien dat Fiona helemaal geen strafblad heeft. Netflix heeft daardoor heel wat uit te leggen,' legt Thomas uit. Daarmee heeft Netflix (als Martha echt op Fiona is gebaseerd) gelogen, en dus haar reputatie beschadigd. 'Doordat de streamingdienst over één ding niet eerlijk is geweest, gaat het balletje rollen. Als die bewering al onrechtmatig is, dan is de vraag of ze wel of niet zoveel mails gestuurd heeft minder van belang,' legt Thomas uit. Het is overigens wel zo dat het interview dat Fiona heeft gegeven aan Piers Morgan, juist weer in haar nadeel kan werken.

En waarom ze dan zoveel vraagt? Tja, dat komt door de schade aan haar gezondheid, reputatie én kansen op een goede baan, zoals ze het zelf zegt. Wordt vervolgd, wij houden je op de hoogte.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen