Helemaal fan van Anyone But You? Dit zijn 8 klassiekers om nog eens terug te kijken

Entertainment

Helemaal fan van Anyone But You? Dit zijn 8 klassiekers om nog eens terug te kijken

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

19 februari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

Beeld: Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

19 februari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

Beeld: Tom ten Seldam

Het is toch wel een guilty pleasure, die romantische komedies. De grappige en hartverwarmende verhalen zijn misschien niet zo intens als de film Oppenheimer, maar toch genieten we maximaal van zoetsappige films. Helemaal populair is de romcom Anyone But You met Sydney Sweeney en Glen Powell, al in het eerste openingsweekend harkte de film zes miljoen dollar binnen. Ben ook jij fan van deze film? Dan zijn dit wat klassiekers voor als je een keer zin hebt om nog eens lekker te zwijmelen.

Van When Harry Met Sally tot 13 Going On 30, de lijst met iconische romantische komedies is lang. Of je nou houdt van drama, liefdevolle friends-to-lovers of een renaissance spektakel - alles wat je hartje begeert is er. Maar waar o waar begin je in een zee aan films? Wij hebben wat klassieke films voor je op een rijtje gezet:

Lees ook: Friends in de herhaling: series opnieuw kijken is goed voor je

Om te gieren - Bridget Jones Diary (2001) Dertiger Bridget Jones is klaar met vrijgezel zijn. De onhandige Britse zet alles op alles om liefde te vinden. Tijdens deze zoektocht raakt ze verzeild in een driehoeksverhouding met haar baas, de stoere Daniel Cleaver en lieve Marc Darcy. De grappige en vooral herkenbare Bridget is echt het hart van deze film. 

Een weddenschap hier en daar - How to lose a Guy in 10 days (2003) Ladies man Benjamin Barry wedt met collega’s dat hij een vrouw binnen tien dagen verliefd op hem kan laten worden. Tegelijkertijd is columnist Andie Anderson met haar eigen challenge bezig, zij schrijft een column over wat vrouwen verkeerd doen in een relatie. Om uit te vogelen wat anders kan, wil ze van alles doen in een relatie om gedumpt te worden. Wanneer Ben en Andie elkaar tegenkomen, zetten ze beide hun plan in werking. 

- She’s all that (1999) Nadat Zach Miller gedumpt wordt door zijn populaire vriendin, gaat hij een weddenschap aan met zijn vriend om de 'nerd van de klas', Laney Boggs, om te toveren tot koningin van het eindejaarsbal. Alles loopt in de soep wanneer Zach echt verliefd begint te worden op Laney.

Echte klassiekers - When Harry Met Sally (1989) Harry en Sally ontmoeten elkaar wanneer zij hem een lift geeft naar New York, in de auto ontstaat er een discussie over waarom vrouwen en mannen geen vrienden kunnen zijn. Na die ruzie zien de twee elkaar niet meer, totdat ze elkaar vijf jaar later tegen het lijf lopen. Gedurende de film zie je hoe de twee elkaar steeds toevallig tegenkomen en dichter naar elkaar toe groeien. Dit is dus dé grondlegger van romantische komedies zoals we ze nu kennen. Het was ook de eerste film die een romcom genoemd werd. (!) En dat is niet het enige waar de film om bekend staat, een scène zette de film echt op de kaart. Sally wil bewijzen aan Harry dat vrouwen echt wel een orgasme kunnen faken. Terwijl het duo uit eten is, slaat ze met haar handen op de tafel en kreunt ze luid. Hoewel de scène maar drie minuten duurt, heeft-ie voor altijd een impact gemaakt.  Lees ook: Dit is waarom je The Last of Us (HBO) absoluut moet gaan kijken

- While you were sleeping (1995) Treinticketverkoper Lucy is hopeloos verliefd op Peter, die dag in dag uit bij haar langs komt om een kaartje te kopen. Wanneer Peter overvallen wordt en in een coma belandt brengt ze hem naar het ziekenhuis. Hier wordt Lucy aangezien als zijn verloofde en wordt omarmd door zijn liefdevolle familie. Geliefd door de familie durft Lucy niet de waarheid te vertellen, en situatie wordt nog ingewikkelder als ze verliefd wordt op Peter’s broer, Jack. 

Feelgood - Pretty Woman (1990) Zakenman Edward Lewis komt de spontane prostituee Vivian tegen en is gelijk onder de indruk. Na een nacht in zijn hotelkamer is Edward zo geïnteresseerd dat hij haar wil betalen om de hele week mee te gaan naar zijn zakenafspraken. Vivian doet ondertussen haar best om in het leven van Edward te passen, o.a. door de juiste - dure - kleren te kopen. Althans, dat probeert ze, maar twee gemene winkeldames steken daar een stokje voor. Gelukkig krijgt ze hulp van hotelmanager Barney, die al lang gezien heeft wat wij ook zien: Edward en Vivian vallen als een blok voor elkaar. De film is de ultieme feelgoodfilm, en eerlijk - hoe geweldig is de scène waarin Vivian terugkeert naar de dure winkel voor wraak? 

- 13 Going on 30 (2004) Op haar dertiende verjaardag wenst Jenna Rink dat al haar dromen waar komen als dertiger. Wanneer ze de volgende ochtend wakker wordt, is de dertig en zijn haar wensen ook echt uitgekomen! Al snel realiseert ze dat dit niet het leven is dat ze wilde en probeert ze samen met haar oude beste vriend Matt de klok terug te draaien. 

- The Holiday (2006) Deze kerstfilm kan je echt wel vaker kijken dan tijdens de feestdagen. Amerikaanse Amanda en Britse Iris zijn hun liefdesleven zat. Om de kerst te ontvluchten ruilen ze twee weken van elkaars huis en leven. Tijdens hun vakantie komen ze erachter dat er toch meer in het leven is dan alleen werken en liefdesverdriet. 

Om bij weg te dromen, toch? Pak de popcorn er maar bij, want met deze films ben je wel even zoet.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen