&C's ultieme filmkalender: 24 kerstfilms om af te tellen tot kerst

Entertainment

&C's ultieme filmkalender: 24 kerstfilms om af te tellen tot kerst

Ismay Gijsen
Door

Ismay Gijsen

Gepubliceerd op

22 november 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Netflix

Gepubliceerd op

22 november 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Netflix

Voor sommige mensen kan het kerstseizoen niet snel genoeg beginnen. Ben jij zo'n persoon? Dan hebben we iets voor je: een adventskalender met 24 kerstfilms om af te tellen tot kerst. Het enige wat je nodig hebt is een abonnement op een streamingdienst, tijd en een hoop doorzettingsvermogen.

De spelregels in het kort: we beginnen op 1 december, de films mogen op ieder tijdstip worden gekeken en de filmtip mag eventueel worden ingeruild voor een andere film naar keuze, mits het een kerstfilm is natuurlijk.

1. Best Christmas Ever - Netflix We beginnen met de eerste kerstfilm die dit jaar op Netflix verschijnt. Best Christmas Ever gaat over twee studievriendinnen die onverwachts kerst vieren met elkaars familie.

Lees ook: Dit is wanneer de eerste kerstfilm op Netflix verschijnt (en deze 5 komen er nog aan)

2. A Christmas Prince - Netflix Het is tijd voor een filmreeks. We beginnen met A Christmas Prince, een romantische kerstfilm over een journalist uit New York die naar Oost-Europa wordt gestuurd om daar een koninklijk evenement vast te leggen.

3. A Christmas Prince: The Royal Wedding - Netflix A Christmas Prince was in 2017 zo populair dat er een jaar later een vervolg kwam. Een jaar later zijn de journalist en de prins verloofd, maar het koninklijk leven valt toch een beetje tegen.

4. A Christmas Prince: The Royal Baby - Netflix Eind goed al goed, want de journalist en prins krijgen in de derde film een baby. Sorry voor de spoiler, maar waarschijnlijk had je de afloop van deze reeks ook zelf kunnen raden.

5. Kruimeltje - Netflix, NPO Plus, Pathé Thuis Misschien heb je tijdens Sinterklaas geen zin in een kerstfilm, dus daarom hebben we er één voor je klaarstaan zonder kerstbomen met rode ballen in New York en zoenende koppels. Vandaag mag je de familiefilm Kruimeltje opzetten. Een Nederlandse filmklassieker over een weesjongen die op zoek gaat naar zijn biologische vader.

6. Falling for Christmas - Netflix Vorig jaar kwam er een kerstfilm met Lindsay Lohan uit. Niet Oscarwaardig, maar voor Lohan maken we altijd een uitzondering. Gaat over een erfgename die aan geheugenverlies lijdt en verliefd wordt op een arme weduwnaar.

7. Klaus - Netflix De animatiefilm Klaus werd genomineerd voor een Oscar en dat is niet zonder reden. Deze film over de vriendschap tussen een egoïstische postbode en een eenzame speelgoedmaker is hartverwarmend.

8. Christmas at the Plaza - Videoland Rond kerst moet je minimaal één slechte Hallmark-film kijken. Wij kiezen deze keer voor Christmas at the Plaza, want van kerst in New York wordt iedereen blij. Gaat over een historicus en een etaleur die samen een tentoonstelling maken over de kerstgeschiedenis van het prestigieuze Plaza Hotel in New York. Zou er liefde in de lucht hangen? Wij gokken van wel.

9. Jingle Jangle: A Christmas Journey - Netflix Naast een slechte Hallmark-film mag een musical ook niet in het lijstje ontbreken. Jingle Jangle vertelt het verhaal van een speelgoedmaker die wordt verraden door zijn leerling. Gelukkig schiet zijn inventieve kleindochter hem te hulp.

10. All You Need is Love - Videoland, Prime, Pathé Thuis Nee, we hebben het niet over het programma van Robert ten Brink, maar over een Nederlandse kerstfilm met onder anderen Fedja van Huêt, Bracha van Doesburg en Waldemar Torenstra. Gaat over een presentator die vlak voor de befaamde kerstspecial plotseling verdwijnt.

Lees ook: Robert ten Brink: 'All You Need Is Love is voor ons méér kerst dan kerst zelf'

11. Så Var Det Jul Igjen - Netflix Så Var Det Jul Igjen oftewel Christmas as Usual verschijnt 6 december op Netflix. Het verhaal gaat over een vrouw die haar Indiase vriend meeneemt naar haar familie om een klassieke Noorse kerst te vieren.

12. A Christmas Carol - Netflix, Prime, Disney+, Pathé Thuis Het is wat ons betreft geen kerst als je niet A Christmas Carol hebt gekeken. Het verhaal over de krenterige en arrogante Ebenezer Scrooge die door geesten wordt meegenomen door zijn verleden, heden en toekomst verwarmt zelfs het hart van de kersthaters onder ons.

13. The Princess Switch - Netflix Fan van A Christmas Prince? Dan ga je de The Princess Switch ook leuk vinden. In deze kerstfilm komen een banketbakker en een toekomstige prinses erachter dat ze dubbelgangers zijn. Ze besluiten met de kerstdagen van leven te wisselen met alle gevolgen van dien.

14. The Princess Switch: Switched Again - Netlifx The Princess Switch was zo'n succes dat er twee jaar later een tweede deel volgde. Iets met een kroning en een derde dubbelganger. Dat wordt wat.

15. The Princess Switch: Romancing The Star - Netflix Je zou denken dat het verhaal inmiddels op is, maar toch staat er ook een derde deel van The Princess Switch op Netflix. Hierin slaan de drie dubbelgangers en een knappe ex hun handen ineen wanneer er een kostbaar kerstrelikwie wordt gestolen.

Lees ook: Hopeloze romanticus of mierzoet cliché? Dit zegt je favoriete kerstfilm over je

16. Happiest Season - Prime, Pathé Thuis Kerstfilms zijn over het algemeen zo heteronormatief als de pest, maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen. In Happiest Season wil een jonge vrouw haar vriendin ten huwelijk vragen, terwijl ze het jaarlijkse vakantiefeest van haar familie bijwoont. Op het feest realiseert ze zich dat haar vriendin nog niet uit de kast is gekomen bij haar conservatieve ouders.

17. Holidate - Netflix Een stereotype kerstverhaal dat heerlijk wegkijkt: twee singles die elkaar nauwelijks kennen en niet alleen willen zijn tijdens de feestdagen worden elkaar platonische metgezel. Al snel krijgen ze - je verwacht het niet - gevoelens voor elkaar wat hun afspraak behoorlijk ingewikkeld maakt.

18. Lovehard - Netflix In Lovehard reist een schrijver 5000 kilometer om met kerst een man te verrassen die ze heeft ontmoet op een datingapp. Eenmaal aangekomen op plaats van bestemming komt ze erachter dat ze te maken heeft met een catfish.

19. Elf - HBO Max, Pathé Thuis Wist je dat dit de favoriete kerstfilm van Mariah Carey is? Elf gaat over een kerstelf die als mens opgegroeid tussen de elfen op de noordpool, maar op een dag vertrekt naar de grote stad om zijn biologische vader te zoeken.

20. Home Alone - Disney+, Pathé Thuis Waarschijnlijk zat je er al op te wachten, maar hier is-ie dan eindelijk: de dag dat je Home Alone mag kijken. Een kleine opfrissen voor als je 'm lang niet (hoe dan?!) hebt gezien: Home Alone vertelt het verhaal van een achtjarig jongetje dat per ongeluk thuis wordt achtergelaten wanneer zijn familie op kerstvakantie gaat.

21. Home Alone 2: Lost in New York - Disney+, Pathé Thuis Natúúrlijk gaan we dit jaar ook Home Alone 2 kijken. Deze keer wordt de kleine Kevin niet achtergelaten door zijn ouders, maar stapt hij in het verkeerde vliegtuig. Hij zou de kerstvakantie met zijn ouders doorbrengen in Miami, maar belandt in New York.

22. The Holiday - Netflix, Prime, Pathé Thuis Nog zo'n ultieme kerstfilm. In The Holiday proberen een filmmaker en journalist hun liefdesperikelen te ontvluchten door tijdens de kerstvakantie twee weken van huis te wisselen.

23. Love Actually - Netflix, Videoland, Pathé Thuis Je ziet het: we hebben de grootste klassiekers voor het laatst bewaard. In Love Actually volgen we meerdere stellen rondom de feestdagen die zich een weg banen door romantiek, familie, bruiloften en luchthavens.

24. The Grinch - Netflix, Prime, Pathé Thuis Last but not least: The Grinch heeft ons hart gestolen sinds 2000. Vertelt het verhaal van een groen wezen dat een plan smeedt om Kerstmis te verpesten voor zijn dorpsgenoten. Kan de vriendelijkheid van een klein meisje hem op andere gedachten brengen?

delen
Ismay Gijsen

Ismay (1996) is verslaafd aan organize video's op TikTok, maar kan zelf niks opgeruimd houden. Haar zuurverdiende centen geeft ze het liefst uit in een restaurant of aan een item dat op haar veel te lange wishlist met skincare prijkt.

Meer van deze auteur

Meer lezen