Adverteerders introduceren verplicht keurmerk voor influencers

Entertainment

Adverteerders introduceren verplicht keurmerk voor influencers

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 april 2024 om 07:00

Gepubliceerd op

22 april 2024 om 07:00

Influencers moeten straks verplicht een certificaat halen voordat ze reclame kunnen maken op sociale media. Door een e-learning af te ronden leren ze wat wel en niet is toegestaan bij het online promoten van producten.

Het keurmerk en het bijbehorende openbaar register vormen een aanvulling op bestaande wet- en regelgeving en zijn een initiatief van marketingbranchevereniging DDMA, Bond van Adverteerders (bvA) en de Stichting Reclame Code. Zij streven hiermee naar meer bewustwording en transparantie. De sector volgt hiermee een Frans voorbeeld, waar de certificering in 2021 is ingevoerd. Sindsdien is het aantal influencers dat de regels overtrad in Frankrijk drastisch gedaald.

Lees ook: Een Coachella-begroting: dit mag je dokken als je ooit eens naar het festival wil

In het register zijn al enkele bekende namen opgenomen, zoals Bram Krikke, Eloise van Oranje, Geraldine Kemper en Kaj Gorgels. 'Ik denk dat het voor zowel influencers als de consument goed is dat er nu duidelijke regels zijn afgekaderd,' zegt Gorgels in een persbericht. 'Dan is er een duidelijk speelveld waarbinnen je mag spelen. Zo is het transparant en eerlijk voor iedereen en dat lijkt mij goed.'

Herhaling De initiatiefnemers zeggen dat de e-learning 'doorlopend wordt geactualiseerd'. Ook moet deze jaarlijks worden herhaald om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen.

Voor influencers gelden al enkele jaren strenge regels. Ze moeten in filmpjes bijvoorbeeld duidelijk maken of zij tegen betaling een product in beeld brengen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Entertainment