Schone slaapster: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen (en dit is waarom)

Body & Mind

Schone slaapster: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen (en dit is waarom)

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

28 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

28 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Een lekkere kop koffie in de ochtend vermindert misschien je ochtendhumeur, maar niks gaat boven een goede nachtrust. En daar hebben vrouwen vaak meer slaap voor nodig dan mannen.

Een volwassene heeft gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig. Zit jij daar boven of onder?

Vol met hormonen Voor een vrouw is slaap onder andere belangrijk omdat ze dan hormonale reserves aanmaakt. De bijnieren zorgen voor nieuwe hormonen, die belangrijk zijn tegen stress en voor een goede bloeddruk. Krijgt een vrouw niet genoeg slaap? Dan is ze minder stressbestendig door te weinig hormoonaanmaak. Waarom mannen hier geen last van hebben? Mannelijke hormonen worden de hele dag door geproduceerd. Hier zijn de testikels verantwoordelijk voor.

Masters van het multitasken En alsof de hormonen nog niet genoeg zijn, is er nog iets anders dat invloed heeft op hoeveel slaap een vrouw nodig heeft. Uit een onderzoek van de Sleep Research Centre van de Loughborough Universiteit blijkt dat vrouwen gemiddeld twintig minuten meer slaap nodig hebben, omdat ze overdag gemiddeld meer multitasken dan mannen. Dat meerdere dingen tegelijk doen, is dus (duh) best vermoeiend. 'Terwijl je slaapt, krijgen je hersenen de tijd om in rust te herstellen,' zegt professor Jim Horne van de Loughborough Universiteit. 'Omdat vrouwen hun hersenen meer gebruiken dan mannen, hebben ze meer tijd nodig om te herstellen in hun slaap.' Lees ook: Naaktslaper of pyjamapersoon: dit zegt de hoeveelheid kleren die je in bed draagt over je persoonlijkheid

Eerlijk is eerlijk: eigenlijk wisten we allang dat vrouwen hun hersenen meer gebruiken dan mannen. Niet gek dat wij meer rust nodig hebben. Goed excuus om nog even je nest in te duiken, niet?

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur