Voorkeur voor de linker- of rechterkant van het bed? Dit zegt het over je persoonlijkheid

Body & Mind

Voorkeur voor de linker- of rechterkant van het bed? Dit zegt het over je persoonlijkheid

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

14 mei 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen

Gepubliceerd op

14 mei 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen

Bonje met de slaapbuur om de kant waar jij wil pitten? Links of rechts maakt een heus verschil. Niet alleen voor je goede nachtrust, maar blijkbaar ook voor je persoonlijkheid. 

Een sterke voorkeur hebben voor een bepaalde kant van een bed klinkt misschien in de oren van sommigen wat gek, maar kan een heus probleem zijn in een relatie. Uit een onderzoek van hotelketen Premier Inn blijkt dat 1 op de 10 stelletjes bonje maakt over de slaapkant. Niet zo gek ook, want ze beweren dat links of rechts slapen een flink effect heeft op de nachtrust. Er zijn een aantal factoren die inspelen op de keuze van kant. De respondenten wilden niet dicht bij de deur, verwarming of verkeerslawaai liggen en juist wél aan de kant waar je goed zicht had op de televisie, of waarbij je naast een muur ligt. 

Lees ook: Rise and shine: wanneer is het écht te vroeg om op te staan voor een gezond ochtendritueel?

Linkse liefhebber Goed. Een belangrijk gespreksonderwerp in een relatie dus. Maar, wat betekent het als je een voorkeur hebt voor links of rechts? Matrassenmerk Sealy UK deed onderzoek naar de invloed van links of rechts slapen op je gemoedstoestand. Uit het onderzoek blijkt dat de personen die links slapen beter om kunnen gaan met stress. Twee derde van de linkse liefhebbers reageert namelijk kalmer in een probleemsituatie dan de overkant. 

Bromkont op rechts  Het is stil aan de rechterkant. Uit het onderzoek blijkt dat de rechtse slapers liever zonder gezelschap zijn. Ze worden ook vaker chagrijnig wakker. Nogal een verschil in tegenstelling met de linkerkant, waarvan tien procent van de respondenten rooskleuriger in het leven staat dan de rechtse rakkers.

Mopperige morning Toegegeven: dat de respondenten rechts slapen en daardoor narrig wakker worden, hoeft niet te betekenen dat jij ook zo wakker wordt morgen. Wie weet slaap jij aan die kant en bén jij het blije ei zelve. Maar, stap je toch vaak met de verkeerde been uit bed? Neem dan eens een tukkie aan de linkerkant. Is tenslotte het proberen waard.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur