Vergeet Duolingo, dit zijn 6 tips om succesvoller een taal te leren

Body & Mind

Vergeet Duolingo, dit zijn 6 tips om succesvoller een taal te leren

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

12 juni 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

12 juni 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Ben je klaar met elke dag dezelfde gesprekken hebben met de Duolingo-uil? Als je perfect Italiaans wil kunnen voor je jaarlijkse trip naar het gelaarsde land, moet je toch ergens anders je Italiaanse skills vandaan halen. Daar weten wij wel wat op. Zeg maar dag tegen gebrekkig goedemorgen zeggen, en hallo tegen vloeiend een nieuwe taal spreken.

Een taal leren heb je niet in 1, 2, 3 onder de knie. Nee, het is pittig. Je bent niet voor niets vast weleens weggedommeld tijdens een les Duits, Frans of misschien wel Spaans op de middelbare school. Het jammere daaraan is dat het dus ook niet is blijven hangen. Hoe je ervoor zorgt dat het dit keer wel lukt? Nou, eh, luisteren naar ons.

Lees ook: Blijkbaar gebruik je Duolingo al die tijd al verkeerd en dit is waarom

1. Hou het leuk Dat je een taal aan het leren bent, betekent niet dat je je moet laten overrompelen door saaie, stoffige boeken. Het is niets voor niets dat je op de middelbare school onsuccesvol bent geweest. Leren moet leuk zijn, anders wordt het 'm gewoon niet. Maak het dus interessant voor jezelf: leer niet meer dan tien woorden per sessie, kom in de sfeer door wat leuke lokale muziek op te zetten en kijk naar andere woorden dan 'Roos – Maan – Vis'. 'Doe mij nog maar een wijntje' in het Italiaans kunnen zeggen is veel leuker. Die maan, tja, die kunnen we wel missen.

2. Zoek meteen de betekenis van woorden op Jij wil als een echte local praten? Dan moet je wel weten wat alle woorden in die boeken of Duolingo-app precies betekenen. Zoek de betekenis van woorden die je niet kent daarom meteen op én hoe je ze in een zin kan gebruiken. Wedden dat je ze nu beter gaat onthouden?

3. Ga effe onderuit met een goed boek Het is wellicht wat lastig in het begin, maar door veel te lezen en je echt onder te dompelen in een taal ga je meters maken. Lees in de trein, in bed, bij het zwembad of in je pauze. Dit hoeft niet gelijk een filosofisch meesterwerk te zijn, take it easy. Begin met een kinderboek of iets wat je interessant vindt zoals een keukenboek of een tijdschrift. Dan ben je sneller geneigd om te gaan lezen.

4. Pak wat popcorn en kijken die handel Naast het lezen van boeken kun je in de taal duiken door films- en series te kijken. Zo leer je de uitspraak en wederom: hoe je woorden in een zin gebruikt. Daag jezelf uit door op een gegeven moment de ondertiteling weg te klikken en te kijken hoe ver je komt. Daarnaast maak je zo kennis met de cultuur van het desbetreffende land, dat is toch top?

5. Je moet er nou eenmaal aan wennen Net als bij bijna alles wat je in je hoofd probeert te stampen, moet je ook aan een nieuwe taal wennen. Als je één uur per week een paar woordjes leert, dan is het logisch dat je niet gelijk alles onder de knie hebt. Nee, hier moet je aandacht aan blijven besteden. Als je een beetje gewend bent aan de manier van praten, gaat het steeds meer vanzelf. Doe dit elke dag twintig minuutjes en Klaar is Kees.

6. Toch maar op bijles De ouderwetse manier is misschien toch de allerbeste. Leren van vakmensen is beter dan woordjes van zo'n telefoon af te lezen, al kun je ook een heleboel hebben aan een taalpartner of de Italiaan om de hoek. Als je maar een kenner hebt. Ja, en je woordenboek. Succes hè. Of moeten we zeggen: buona fortuna.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen