Twee vliegen in één: zo bespaar je geld én voorkom je ruzie aan de kersttafel

Body & Mind

Twee vliegen in één: zo bespaar je geld én voorkom je ruzie aan de kersttafel

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 december 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

21 december 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Tom ten Seldam

Het is niet alleen het eten dat tijdens het kerstdiner in vuur en vlam kan gaan, het kan ook voor jou gelden. Wist je dat het ook aan de temperatuur kan liggen dat jouw gemoedstoestand verandert? Hoe warmer in je stek, hoe eerder jij de pan uit flipt.

Leuk idee hoor, zo'n kerstdiner met de hele familie, maar gezellig is het niet altijd. Tante Ans die een opmerking maakt over je niet bestaande aanhang, de schreeuwende koters van je broer, je vader die te veel glühwein voor zichzelf inschonk en je moeder die overgenomen wordt door stress. Wat blijkt nou: de temperatuur van de omgeving helpt niet mee in het warm houden van de familiebanden. Dus, tip van ons voor jou: gooi die thermostaat eens naar beneden. Wordt de sfeer beter van. En je rekening trouwens ook. 

Lees ook: Waar waren we zonder deze 9 IKEA-klassiekers? 

Onverstandige opmerkingen Het zit namelijk zo: hoe warmer de temperatuur in huis is, hoe warmer jouw lichaamstemperatuur. En die paar extra graden in je lijf zorgen ervoor lichaamsprocessen als het aanmaken van hormonen of het reguleren van je interne klok, gaan versnellen. Wetenschapper Hedderik van Rijn vertelt aan het AD dat die sneller lopende interne klok zorgt voor overhaaste reacties en daarmee vaak geïrriteerde opmerkingen. Door die interne klok kunnen we inschatten hoe lang je kan wachten met antwoord of een reactie op iets geven. 'Hoe sneller je die keuze maakt, hoe minder tijd je jezelf geeft om informatie te verzamelen en een verstandig besluit te maken. Over het algemeen leiden die vlugge keuzes tot onverstandige opmerkingen.'

Komt door de buurman Ook zorgt die verhoogde lichaamstemperatuur zorgt voor een snellere hartslag en een hogere bloeddruk. Gevolg: toename in prikkelbaarheid. Een onderzoek in Nieuw-Zeeland toonde zelfs aan dat er bij een temperatuurstijging van één graad 1,5 procent meer agressie op straat was. Waar die boosheid of frustratie dan vandaan komt begrijpen we vaak niet, aldus de Radboud Universiteit. We ergeren ons eerder aan de irritante buurman op rechts dan dat we ons realiseren het te warm te hebben. Lees ook: Paula heeft bestelschaamte: 'Ik hoor mijn buren denken: heeft ze nu wéér niet gekookt?!'

Frisse (Rudolfs)neus halen Niet alleen de kaars op de kersttafel heeft dus een kort lontje, dat kan ook voor jou gelden. Mediator en pedagoog Yolande de Best geeft als tip tegen frustraties door de hitte aan NPO Radio 1: 'Ga eens een luchtje scheppen of een wandeling maken tijdens het diner, dat helpt echt.' En onze tip is dus: zet die thermometer eens wat lager. Scheelt je gezeik aan tafel én ga je met meer knaken het nieuwe jaar in. Naast een fris neusje, raden wij aan die thermometer effe lekker op standje vrieskou te zetten. Scheelt je gezeik aan tafel en een hoop knaken. Da's lekker - goedkoop en frustratieloos - het nieuwe jaar in gaan.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen