Deze tips helpen écht tegen spierpijn (en nee, het is niet stretchen)

Body & Mind

Deze tips helpen écht tegen spierpijn (en nee, het is niet stretchen)

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

23 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

23 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Het riedeltje van dingen die je kunt doen tegen spierpijn ken je onderhand wel: stretchen, stretchen en nog eens stretchen. Helpt wel, maar je kunt nog veel meer doen. En aangezien spierpijn een kwaaltje is waar je flink over kunt zeuren, kan je het beter maar voorkomen. Mis je het klagen? Het Nederlandse weer bestaat ook nog altijd.

The New York Times sprak met een fysiotherapeut en daaruit kwamen handige tips tegen spierpijn die het (sport)leven net wat minder zuur maken. Spierpijn tijdens het sporten bestaat ook, maar nu gaat het alleen even over spierpijn na het sporten. Je weet wel, die spierpijn die opeens na een of twee dagen op komt dagen. Net op het moment dat je denkt dat je veilig bent, hakt de pijn erin. Je spieren zijn overbelast door de inspanning en dat is effe klote. Zo los je dat op:

Dynamiek Heb je een warming-up gedaan, maar heb je achteraf nog steeds spierpijn? Dan ben je waarschijnlijk niet dynamisch genoeg bezig geweest. Door afwisselende oefeningen te doen die allemaal een andere spiergroep opwarmen, krijg je het beste resultaat. Inspiratie nodig? Het internet staat vol met oefeningen.

Lees ook: 5 redenen waarom sporten ook slecht voor je kan zijn

Hoog in je bol Effe eerlijk: die twintig kilo die je een half jaar geleden tilde voordat je door je rug ging, gaat je echt niet meer zo makkelijk lukken. En dat is prima. Het heeft geen zin om meer te doen dan je lichaam aan kan. Het voelt daarna alsof je doodgaat van de spierpijn en krijgt wellicht last van andere kwaaltjes. Luister naar je lichaam en wees een beetje lief voor jezelf. Voordat je het weet, til je die twintig weer - zonder de nodige spierpijn.

Blijven bewegen Het liefst doe je helemaal niks als je spierpijn hebt. Hierdoor gebeurt er ook helemaal niks, waardoor je alleen maar stijver wordt en de pijn langer blijft. Van die bank af dus. Beweging zorgt ervoor dat je bloed sneller stroomt en het herstelproces sneller gaat. Geen paniek: het gaat hier om lichte bewegingen als een wandeling of oefeningen met lichaamsgewicht.

Lees ook: Dit is waarom je de tweede dag na het sporten nog meer spierpijn hebt

Pil Ben jij iemand die bij elk pijntje een paracetamol slikt? Nergens voor nodig. Spierpijn is klote, maar elke keer een pil slikken, lost niet al je problemen op. Sterker nog: ze worden juist erger. De pijn wordt wel wat minder, maar de genezing ook. De verdovende stoffen in zo'n pijnstiller remmen het genezingsproces af en dat kan schadelijk zijn voor je spieren.

Is de pijn echt niet te verdragen en kun je voor je gevoel niet anders dan een pijnstiller nemen? Dan kan het zomaar wat ergers zijn dan spierpijn, vooral als het na een paar dagen niet weg is. Dan helpen de bovenstaande tips ook helemaal niet en lijkt een bezoek aan de huisarts een beter idee.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur