Dit is waarom je de tweede dag na het sporten nog meer spierpijn hebt

Body & Mind

Dit is waarom je de tweede dag na het sporten nog meer spierpijn hebt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 september 2022 17:00

Bron / Fotografie

sporten - motivatie - header

Gepubliceerd op

18 september 2022 17:00

Bron / Fotografie

sporten - motivatie - header

Na een stevige work-out kun je een dag later wakker worden met spierpijn en dat is helemaal niet erg. Zie het als bewijs voor het harde werken. Maar dan: je wordt de tweede dag na de training wakker en je bent nog stijver dan je opa van negentig. Hoe kan dat?

Geen paniek, het is heel normaal en je bent niet de enige die er last van heeft. Ben je een échte pechvogel dan kun je zelfs de derde dag nog afzien. Zeker als je een tijdje niet hebt gesport of net begint met trainen, kunnen je spieren een flinke optater krijgen.

Lees ook: Masturberen kun je leren: 6 tips om beter te masturberen

Toch blijft het gek dat de pijn op de tweede, en soms derde dag nóg erger is. Dat komt omdat spierpijn in twee categorieën in te delen valt. De pijn die je voelt tijdens of vlak na de training komt door het acuut verzuren van je spieren. Je spieren denken als het ware: hé, wat flik je me nou, dit ben ik niet gewend! En dat voel je – even. 

De pijn die je dagen na de training pas voelt is van een heel ander kaliber. Door het ploeteren zijn er ieniemini scheurtjes ontstaan in het bindweefsel van je spieren. En dat voel je. Daarnaast duurt het even voordat je spieren weer helemaal de oude zijn. 

Lees ook: Friends in de herhaling: series opnieuw kijken is goed voor je

Stel dat je na een flinke work-out nog amper kunt lopen of fietsen, dan doe je er verstandig aan in het vervolg een tandje terug te doen. Want die dagen dat je kreupel op de bank hangt van de spierpijn, zorgen er uiteindelijk weer voor dat je minder in beweging bent en dat is best zonde. Je hoeft je verder geen zorgen te maken over blijvende schade, het zal zich vanzelf herstellen. Wil je het proces wat versnellen, dan kun je het beste eiwitrijke producten eten. Deze voedingsstof bevordert de spieropbouw waardoor je nét wat sneller weer kunt limbodansen. Of lopen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen