Kom je slecht in slaap? Dan wil je cognitief shuffelen eens proberen

Body & Mind

Kom je slecht in slaap? Dan wil je cognitief shuffelen eens proberen

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

3 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Gepubliceerd op

3 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Van de Scandinavische slaapmethode tot een militaire truc: er zijn genoeg hacks om de slaap te vatten. Maar liever te veel dan te weinig, dus we hebben er nog een voor je. En deze is zó simpel dat het zelfs je vijfjarige dreumes nog kan helpen. Ooit gehoord van cognitief shuffelen?

Dat betekent niet dat je heel bedachtzaam de populaire dans uit de jaren tachtig moet uitvoeren. Mag wel, wij houden je niet tegen.

Cognitief shuffelen Waar je bij methodes als de militaire truc juist focust op een rustige ademhaling, ontspanning en een leeg hoofd, hou je je hoofd met 'cognitief shuffelen' juist méér bezig. Wel op een iets andere manier dan met die malende gedachten en het eindeloze gepieker. Het idee is dat je willekeurige woorden opnoemt in je hoofd en hoe willekeuriger, hoe beter. Op deze manier kun je je gepieker overstemmen en je gedachten beheersen. Het is een keer wat anders dan scrollen op TikTok of een Netflixserie kijken totdat je in slaap valt, maar ook beter: even geen felle beelden, blauw licht en drukke geluiden vlak voor het slapen.

Lees ook: Red je relatie én je nachtrust met deze Scandinavische slaapmethode Volgens slaapexpert Shelby Harris zorgt cognitief shuffelen ervoor dat je je vredig en relaxed voelt. En afgeleid, dat vooral. 'Met het opnoemen van willekeurige woorden die makkelijk zijn om je in te beelden, hou je je hersenen bezig in plaats van dat je je gestresst voelt.' Klinkt goed, toch?

Doe je ding Voor de controlfreaks onder ons: er is geen goed of fout. Begin spontaan en ga van koe en peer naar cocktail, of geef jezelf een categorie. Alleen maar woorden die beginnen met de letter 'd', bijvoorbeeld, of alleen woorden die je doen denken aan de zomer. Dan stuur je die drukke hersens van je toch nog een beetje de goede richting op, voordat je bij het woord 'kerstvakantie' weer moet denken aan alles wat je nog moet regelen. Gaat goed komen vanavond.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is journalist en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur