Word je altijd wakker met slaap in je ogen? Dit is het en het is viezer dan je denkt

Body & Mind

Word je altijd wakker met slaap in je ogen? Dit is het en het is viezer dan je denkt

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

31 januari 2024 om 15:00

Gepubliceerd op

31 januari 2024 om 15:00

Je kent het wel: je wordt wakker, strekt je uit en wrijft eens lekker door je ogen. Voor je er erg in hebt zit er een soort geel, korrelig spul aan je handen, ook wel 'slaap' genoemd in de volksmond. Meestal smeren we dit ongegeneerd aan ons kussen, of aan onze pyjama. Maar weet je eigenlijk wel wat je zojuist uit je oog hebt gehaald?

En nee, het komt niet door Klaas Vaak. Ook al was dat wel leuk geweest.

Hoopje vuil Als slaap niet afkomstig is van het slaapzand van Klaas Vaak, waarvan dan wel? Nou, dat is een iets minder fris verhaal. De afscheiding die zich ophoopt in de hoeken van je ogen, is namelijk een combinatie van dode huid, stof, olie, slijm en andere viezigheid. Bah. Maar bekijk het positief: beter dat het op deze manier afgestoten wordt dan dat het blijft zitten.

Lees ook: Schone slaapster: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen (en dit is waarom)

Schoonheidsslaapje Maar hoe kan het dan dat je overdag geen slaap in je ogen krijgt? Volgens wetenschapper Martijn Peters is dit makkelijk te verklaren. 'Overdag knipperen we, waardoor de viezigheid zich niet kan ophopen. Wanneer je slaapt, hebben je ogen alle tijd om de bacteriën weg te drijven.' Eerlijk is eerlijk: alleen maar fijn dat dit proces in je slaap gebeurt. Stel, je hebt een eerste date in een restaurant en opeens verschijnt er gele prut in je oog. Nou, eet smakelijk, not.

Volkomen normaal dus die slaap in je ogen. Maar misschien is het wél beter om de volgende keer er een zakdoek bij te pakken in plaats van die viezigheid aan je pyjama af te smeren. 't Is maar een ideetje.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur