Roze, geel, rood of bruin: dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

Body & Mind

Roze, geel, rood of bruin: dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

28 november 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

28 november 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, fotografie Frank Brandwijk

Menstruatie is niet alleen de maandelijkse bloeding die weer om de hoek komt kijken, maar geeft ook aan hoe het gaat met je hormoonhuishouding. Niet heel gezellig, wel belangrijk.

Uit onderzoek van het American College of Obstetricians and Gynaecologists blijkt dat je menstruatie net zo menens is als je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. De kleur van je menstruatie kan je namelijk een hoop vertellen over je gezondheid. Voor het gemak zetten we dat effe voor je op een rijtje. We willen wel meegeven dat elk lichaam anders is en daardoor een andere kleur bloed kan menstrueren. Vertrouw je jouw situatie niet, bezoek dan zeker even een dokter. 

1. Felrood  Volgens Gezondheidsnet is een menstruatie met een felrode kleur een 'normale' menstruatiekleur. De kleur kan per persoon iets verschillen, maar de basis is vaak een felrode tint.

Lees ook: Onder de knie: met het kniestandje wordt je clitoris next level gestimuleerd

2. Roze Een roze bloedkleur kan aangeven dat je een laag oestrogeenniveau hebt. Uit onderzoek van National Library of Medicine blijkt dat een laag oestrogeenniveau kan komen door intensief en veel sporten. Is dit niet het geval bij jou, dan kunnen stress, een laag lichaamsgewicht, de anticonceptiepil of het begin van de overgang ook oorzaken zijn van het tekort. Op korte termijn zou je last kunnen hebben van een droge huid, gewrichtspijn en/of minder zin in seks. Op langere termijn zou dit gebrek kunnen zorgen voor botontkalking of hart- en vaatziekten. Maar, dan lopen we wellicht op de zaken vooruit. Als je de kleur van je menstruatie niet vertrouwt, is het wijs om even een bezoekje te brengen aan de dokter. 

3. Geel of wit Bloed dat een witachtige, gele of waterige kleur heeft, kan een teken zijn van bloedarmoede. Heb je dit al een paar maanden achter elkaar, dan is het ook hier weer verstandig om even langs de huisarts te gaan en bloed te laten prikken. Via de uitslag wordt duidelijk welke tekorten je eventueel hebt. 

Plan je cyclus

Uitverkocht
24 ,99

4. Donkerbruin Overgebleven resten van je baarmoederslijmvlies komen vaak mee met je menstruatiebloed wanneer het een bruine kleur heeft. Het bloed heeft meer tijd nodig om uit je vagina te komen, waardoor de vloeistof bruin of donkerbruin kleurt. 

5. Jamkleurig met klonten Waar anderen misschien een laag oestrogeenniveau hebben en roze bloed, duidt een jamkleurige menstruatie met klonten op een hoog oestrogeenniveau en een laag progesteronniveau. Uit het artikel van Gezondheidsnet blijkt dat de alarmbellen niet meteen af hoeven te gaan wanneer je klonten in je bloed hebt. Zijn deze kwakjes groter dan een vijftigcentmunt, dan is het verstandig even naar de dokter te gaan. Jamkleurig bloed met klonten kan een verstoring in je hormoonbalans zijn. Deze klachten kunnen afnemen door minder zuivel, soja en suikerproducten te nemen. Een verstoorde hormoonbalans kan ook duiden op een vleesboom. Klinkt goor, maar dat is een medische term waarbij er een bal van spiercellen en bindweefsel in de spierlaag van de baarmoeder zit. Die kan vervelende klachten geven, maar is vrijwel nooit gevaarlijk. Bezoek wel even een dokter of een gynaecoloog voor uitleg over een eventuele behandeling.

Lees ook: Seks tegen je zin is niet oké. Ook niet in een relatie

6. Grijsrood of oranje Menstruatiebloed met een grijsrode of oranje kleur én een sterke geur kan duiden op een infectie of een soa. Om het zeker te weten is het verstandig om even een test te doen, of langs de huisarts te gaan. Daarnaast is er gebleken dat vrouwen die een miskraam kregen soms grijzige stukjes weefsel in hun menstruatiebloed vonden. Zou je een miskraam kunnen hebben of zwanger kunnen zijn, neem dan snel contact op met – is-ie weer – de dokter.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Alles voor je body en mind