Dit is waarom oma's liever doen tegen hun kleinkinderen dan tegen hun eigen kinderen

Body & Mind

Dit is waarom oma's liever doen tegen hun kleinkinderen dan tegen hun eigen kinderen

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

7 april 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

7 april 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Je herinnert het je vast wel: vroeger mocht je nooit snoep voor het eten en buitenspelen nadat de lantaarnpalen uit waren, maar nu jij ineens van die kleintjes hebt rondrennen, gelden al die gouden regels van je moeder niet langer. Haar kleinkinderen mogen alles wat hun hartje begeert, en daar is een reden voor. Het zit 'm in de hersenen van die oma's.

Oh, zo zit dat Nee, het is echt geen fabel. Je moeder is dus echt liever tegen jouw kinderen dan tegen jou toen je jonger was. Dit komt niet omdat ze meer houdt van de nieuwe generatie, het heeft alles te maken met haar brein. Dokter James Rilling onderzocht de hersenactiviteit van vijftig oma's, terwijl ze foto's van hun kinderen en kleinkinderen bekeken. 'Het gedeelte waar emotionele empathie zit in de hersenen was de doorslaggever. Het onderzoek gaf aan dat oma's opgaan in de gevoelens van hun kleinkinderen. Als zij blij zijn, zijn oma's blij en als de kleinkinderen huilen ervaren oma's ook pijn en onrust.'

Het verrassendste aan dit onderzoek? Onderzoekers zagen dat een heel ander gedeelte van de bovenkamer actief werd nadat de oma's foto's van hun eigen kinderen zagen. Het cognitieve empathie-gedeelte sprong aan en daardoor kun je gelijk begrijpen waarom iemand zich vrolijk of verdrietig voelt.

Lees ook: Opa’s en oma’s verdienen een nationale feestdag

Maar waarom dan? Oma's hebben natuurlijk niet dezelfde verantwoordelijk als die ze vroeger voor hun eigen kinderen hadden. Doordat alle problemen (letterlijk) weer naar huis gaan, blijven alleen de leuke momenten over. Samen naar de speeltuin, knutselen aan de keukentafel – het niet naar bed willen en nachtenlang huilen krijgen ze niet mee. Het is dus logisch dat ze minder stress ervaren met kleinkinderen. Of dit iets te maken heeft met de oudheid van hun brein of hormonen is nog niet onderzocht. Dit is volgens Rilling überhaupt de eerste keer dat de hersenen van deze doelgroep worden onderzocht.

Lang verhaal kort: het is simpelweg makkelijker om meer plezier te hebben als je minder verantwoordelijkheden hebt. En wat is er nou mooier dan je eigen kind terugzien in een mini-versie? Misschien komt die liefdebom ook daarvandaan.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen