Moet ook gebeuren: zo maak je je navel schoon

Body & Mind

Moet ook gebeuren: zo maak je je navel schoon

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

27 oktober 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

27 oktober 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

De navel is eigenlijk het lelijke eendje van je lichaam: hij ziet er gek uit, heeft geen functie en wordt vaak vergeten. Tijdens het wassen. Een tijdje kan dat geen kwaad, maar als je je navel altijd skipt met wassen, kan dat voor een hoop - hele gore - ellende zorgen. Vanaf nu hebben we er een nieuwe nachtmerrie bij: de navelsteen.

Een navel is een donkere, vochtige plek. Daar leven bacteriën maar al te graag. Hoe graag? Volgens een onderzoek van National Geographic zijn er maar liefst 1,458 nieuwe bacteriën gevonden in onze navels. Een echte broedplaats dus.

Hoopje ellende 'Zweet, dode huidcellen, stof, bacteriën en nog veel meer hoopt zich samen op in je navel,' stelt Dr Raj aan Glamour Magazine. Hij zegt als je je navel niet met regelmaat schoonmaakt, dat er uit al dat vuil een navelsteen kan ontstaan. Nog meer details: deze stenen zijn meestal zwart van kleur, maar kunnen ook lichtbruin zijn. Hopen dat je er niet achter hoeft te komen welke kleur die van jou is.

Lees ook: Einde discussie: is douchen in de avond of ochtend beter?

Let op: deze video kan je eetlust verminderen.

Help me dan Nog niet meteen opgelucht ademhalen als je je navel af en toe schoonmaakt, want ook dat is niet altijd genoeg. De meeste mensen spoelen de navel alleen uit met wat warm water, maar daar red je het niet mee. Als je een zogenaamde 'outie', een bolle navel, hebt, is wassen zo gepiept. Washandje en wat zeep erover, klaar. Maar heb je een "innie", een holle navel, dan heb je wel even wat grover geschut nodig. Een wattenstaafje en antibacteriële zeep helpen je dan om alle krochten van je navel te bereiken. Blijf je als een gek met dat wattenstaafje in je navel duwen zonder dat de viezigheid weggaat? Dan is een bezoek aan de dermatoloog misschien geen slecht idee. Het kan zijn dat je dan een infectie hebt. Ook die kunnen namelijk in een navel ontstaan. Nou, eet smakelijk (!)

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur