Heb jij ook zo'n hoest die nooit ophoudt? Dit is wat het is (en hoe je 'm wegkrijgt)

Body & Mind

Heb jij ook zo'n hoest die nooit ophoudt? Dit is wat het is (en hoe je 'm wegkrijgt)

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

9 december 2023 om 08:00

Gepubliceerd op

9 december 2023 om 08:00

Het maakt niet uit of je in de trein zit of op kantoor bent: het hoestseizoen is in volle gang. Mooi lastig, vooral als die hoest voor de tachtigste keer terugkomt. Maar dat gaat jou geen eenentachtigste keer gebeuren. 

Niet na het lezen van dit artikel, althans. Klaar met die hoest.

Kriebelhoest-aanval De reden waarom we allemaal last hebben van een terugkerende hoest, is omdat we onszelf in een vicieuze cirkel hebben gewerkt. Dat zit zo. Bij een vastzittende hoest geven je slijmvliezen een hoestprikkel af, zodat er slijm opgehoest kan worden. Maar als je wél die hoestprikkel hebt, maar geen slijm ophoest, krijg je de bekende kriebelhoest. Daardoor ontstaat die cirkel: je hoest omdat je een hoestprikkel krijgt, en je blijft hoesten omdat je je keel door het hoesten blijft prikkelen. Zo, genoeg 'hoesten' in één alinea. 

Waarom je überhaupt in die cirkel bent belandt, kan aan verschillende dingen liggen. Grote kans dat die hoest bij jou waarschijnlijk een keer is ontstaan door een verkoudheidsvirus, maar hij kan ook zijn ontstaan door stoffige of droge ruimtes (hallo verwarming), allergieën en roken. En heel logisch, want hoesten is gewoon een reactie van je lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Maar 't is een keer klaar, hè.

Zo kom je ervan af Tijd om die cirkel te doorbreken. Mocht het je echt niet lukken om de hoestprikkel te negeren, kun je jezelf een handje helpen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg drinkt. Warm, koud – maakt niet uit. Beiden hebben een verzachtende werking. Tip van flip: drink een kruidenthee zoals brandnetelthee. Die staat erom bekend goed te helpen tegen droge kriebelhoest. Voeg daar een lepel honing aan toe om je keel nog meer te verzachten, neem een warme douche (die stoom doet wonderen) of zuig op een keeltablet. 

Lees ook: Huh, nu je het zegt: kunnen huisdieren soms ook effe niet fit zijn?

Om die droge ruimtes tegen te gaan, is het belangrijk om de luchtvochtigheid wat omhoog te krikken. Zet bijvoorbeeld een bakje water op de verwarming of vraag een luchtbevochtiger voor kerst. Zorg ook dat gedurende de dag de ramen ten minste tien minuten openstaan, dat ventileert de boel. Wil dat ook nog niet helpen, stop dan gewoon eindelijk eens met roken. Of met praten. Daar raakt die hoestprikkel helemaal overstuur van. 

Dokter bellen Een kriebelhoest mag dan wel lastig zijn, gevaarlijk is het niet. Meestal gaat-ie binnen twee tot drie weken vanzelf weg, al voelt dat waarschijnlijk voor jou als twee tot drie maanden. Mocht de hoest echt langer aanhouden en kun je geen duidelijke aanleiding vinden, dan kan het nooit kwaad om even de huisarts te bellen. Kun je daarna gerustgesteld verder hoesten.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur