Klopt het dat je aan de lengte van rokken kunt zien hoe het met de economie gaat?

Body & Mind

Klopt het dat je aan de lengte van rokken kunt zien hoe het met de economie gaat?

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

2 maart 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

fotografie Ruud Janssen

Gepubliceerd op

2 maart 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

fotografie Ruud Janssen

Het korte antwoord is: ja, volgens sommige mensen wel. Het lange antwoord is: niet wegklikken alsjeblieft, we zijn niet gek geworden. Volgens de Hemline Theory uit 1926 is aan de hoogte van de zoom (van een jurk of rok) te zien hoe goed of slecht het financieel met ons gaat. 

Hoe langer de rok, hoe groter de financiele crisis is waar we in zitten. Dat bedacht econoom George Taylor in 1928 met zijn zoomtheorie: hoe lager de zoom, dus hoe langer de rok, hoe slechter het gaat met de economie. Hoe die twee dingen dan precies verband houden? Korte rokken zouden bij losbandigheid en frivoliteit horen, die draag je alleen als het allemaal lekker gaat in je leven. Langere rokken stralen het tegenovergestelde uit. Lees ook: Met je dekbed om je heen naar buiten? Kan gewoon

Zo waren de rokken in de jaren twintig, tijdens de roaring twenties, een stuk korter dan in de jaren dertig daarna, toen we te maken kregen met de grootste crisis van de vorige eeuw.  En ook begin jaren zeventig toen de oliecrisis z'n opwachting maakte, gingen alle flowerpowerkids weer megalange jurken en rokken dragen, in tegenstelling tot de minirok die we in de jaren zestig zagen. 

Draait om kleur In 2010 werd de theorie aangepast door Philip Hans Franses, hoogleraar Econometrie. Volgens hem volgt de mode de economie en niet andersom. Daarnaast loopt mode ongeveer drie jaar achter op de economie. En die reactie, van mode op economie dus, zie je volgens Franses meer terug in kleurgebruik dan in lengte.

Lees ook: Draag jij de juiste kleuren? Met dit TikTok-filter kom je erachter welke kleuren bij jou passen

Tijdens crises gaan veel mensen volgens hem automatisch meer zwart en grijs dragen. Denk bijvoorbeeld maar aan je favoriete joggingpak dat je helemaal stuk droeg tijdens de afgelopen pandemie. Volgens de hoogleraar pakken mensen massaal weer uit met kleur zodra het financieel weer goed met ons gaat. Dit zouden we onbewust doen, omdat we felle kleuren met positiviteit associeren en grijstinten juist weer niet. Dus, wat heb je nu aan?

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Wil je ook lezen