Zij wel, ik niet: hoe ga je om met financieel jaloers zijn op je vrienden?

Body & Mind

Zij wel, ik niet: hoe ga je om met financieel jaloers zijn op je vrienden?

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

24 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

Gepubliceerd op

24 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

Stroomt jouw social media over van je vrienden die elke week uit eten gaan, de hele wereld rondreizen en die om de haverklap nieuwe tassen binnenharken? Terwijl jij misschien al blij bent als je alle rekeningen kunt betalen. Je gunt je vrienden alle rijkdom van de wereld, maar die jaloezie, daar kun je niet omheen. Hoe ga je daarmee om?

Het antwoord: ouderwets praten. Ja, het kan super ongemakkelijk zijn als je in een gesprek over geld terechtkomt. Want wat als jij vertelt dat je net rond kunt komen deze maand, terwijl Truus van de boekenclub met haar dikke spaarrekening jou medelevend aankijkt? Toch werkt praten als een malle. Als je het gevoel hebt dat het gras altijd groener is bij de buren, dan kan wat lullen met elkaar geen kwaad. 

Lees ook: Deze opmerkelijke spaarmethode zorgt ervoor dat je je spaardoel wél haalt

Kleine disclaimer Maak je maar geen zorgen, je bent niet een of ander monster als je jaloers bent op je vrienden. Je bent echt niet de enige. Jouw verlangen om op hetzelfde financiële niveau te blijven als je sociale kring groeit sterk. Natuurlijk wil je al die rijkdommen ook graag voor jezelf, dus het is volkomen normaal als je de tijdlijn op Instagram even niet meer aan kunt zien.

Probeer toch eens dieper te graven naar de betekenis van de jaloezie. De gevoelens kunnen wellicht komen uit een angst om de vriendschap te verliezen, zodra je niet meer op hetzelfde financiële niveau bent. Of komt de jaloezie voort uit onzekerheid?

Lullen over centen Het geldt bij relaties, op je werk en dus ook bij je financiën: communication is key. Praten - met mensen die je vertrouwt, uiteraard - over je geldzaken en geldzorgen zorgt er niet alleen voor dat jij je hart kunt luchten, het versterkt ook de band met je vrienden. Wellicht heeft jouw rijke vriendin stiekem een grote Klarna-schuld, of moest ze na de aanschaf van die dure auto een maand lang leven van brood en chips. Zo leer je dat niet altijd alles beter is aan de overkant en kunnen jullie rekening houden met elkaar. Spreek je grenzen uit, vertel waar jouw pijn zit. Het is voor jou helemaal niet nodig om een uur-lange unboxing te ontvangen, als je bestie weer eens wezen shoppen.

Bovendien, zoals in de spaarmethode loud budgetting ook wordt gezegd: zodra je jouw financiële wensen en spaarplannen uitspreekt voel je ook meer motivatie om je eraan te houden. En een beetje jaloezie kan soms best gezond zijn. Misschien ga je zo wel eindelijk je spaardoel halen, kan je toch nog die tas kopen.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen