Healthy horror: 4 redenen waarom het goed voor je is om vanavond een horrorfilmpje op te zetten

Body & Mind

Healthy horror: 4 redenen waarom het goed voor je is om vanavond een horrorfilmpje op te zetten

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

6 november 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Paramount Pictures

Gepubliceerd op

6 november 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Paramount Pictures

Enge figuren, bloed en jumpscares, dat kan toch niet goed voor je zijn? Toch wel. Horrorfilms hebben namelijk een gunstig effect op je gezondheid. Dat is even schrikken.

Boe(!) Hart werk Vandaag geen zin om te gaan wandelen? Geen probleem. Onderzoek van de Universiteit Westminister wijst uit dat je met een korte wandeling van een half uur evenveel calorieën verbrandt als wanneer je naar een horrorfilm van anderhalf uur kijkt, namelijk 113 calorieën. Hoe dan? Nou, tijdens een jumpscare gaat je hartslag flink omhoog en de rest van de tijd is je stressniveau zodanig hoog dat je lichaam continu aanstaat. Door al deze adrenaline verbrand je een hoop calorieën. Tenzij je tegelijkertijd een hele zak chips naar binnen werkt, natuurlijk. Wil je zo veel mogelijk calorieën verbranden? Met een van de beroemdste horrorclassics, The Shining, verbrand je er maar liefst 184.

Immuunsysteem De Coventry Universiteit deed in 2016 een nog uitgebreider onderzoek naar het effect van horrorfilms. Daarvoor werd er voor, tijdens en na de film bloed afgenomen bij proefpersonen. Na de enge film bleek het aantal witte bloedcellen toegenomen bij de proefpersonen. Witte bloedcellen beschermen je lichaam tegen vreemde stoffen lichaam. Hoe meer van deze cellen, des te meer je beschermd bent tegen ziektes. Dat is wel een horrorfilm - of twee - waard.

Lees ook: Om deze kinky reden is TikTok in de ban van het ghostface-masker Stressbestendig En dat is nog niet alles. Horrorfilms hebben ook een gunstig effect op angst en stress. De films activeren de hypothalamus, die jouw hormonen en lichaamstemperatuur reguleert. Omdat je (meestal) weet dat hetgeen je ziet nep is, zorgen die hormonen ervoor dat je niet volkomen in paniek raakt: je lichaam oefent als het ware alvast je reactie voor het geval je in het echte leven ooit achtervolgd zou worden door een horrorclown. En dat zorgt er volgens Dokter Mathis Clasen weer voor dat je bij echt gevaar je angst beter kunt beheersen. Seksleven Last but not least: had je ooit gedacht dat je het warm zou krijgen van Chucky of Michael Myers? Het is toch echt zo - tot op zekere hoogte. Als we iets eng vinden, maakt ons lichaam namelijk dopamine aan om toch helder na te kunnen denken in zulke situaties. En dopamine wordt ook aangemaakt wanneer je helemaal gek bent op iemand. En dat doet wat met de mens. Volgens psycholoog Joanne Cantor kan angst, fysieke en uiteindelijk seksuele opwinding met zich meebrengen. Goodbye romcoms, hello horrormovie!

Lees ook: Voor op je kijklijst: dit is volgens kenners de engste horrorfilm ooit

Tegenslag Ga niet gelijk gillend achter die televisie zitten, want elk voordeel heeft zijn nadeel - of was het nou andersom? Goed. Horrorfilms zijn voor sommige mensen enger dan voor andere mensen. Vraag jezelf van te voren even af of de nachtmerries die minder calorieen en een sterker immuunsysteem waard zijn. Je mentale gezondheid gaat voor.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur