Gratis tip: dit is het eerste wat je moet doen na een break-up, volgens een relatietherapeut

Body & Mind

Gratis tip: dit is het eerste wat je moet doen na een break-up, volgens een relatietherapeut

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

7 december 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

7 december 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Doe vooral gewoon lekker waar je zelf zin in hebt met je gebroken hart, maar áls je dan een advies wil opvolgen, ga dan voor deze. Daar doe je jezelf het grootste voordeel mee, zegt een relatietherapeut. 

Want er is één cruciale stap die je blijkbaar echt niet wil missen na je break-up, al zou je waarschijnlijk het liefst onder een dekentje The Notebook kijken (om maar even het cliché in stand te houden).

Stappenplan na een gebroken hart 'Juist alles wat de moeite waard is om te doen, is niet de makkelijkste taak om uit te voeren,' legt relatietherapeut Kendra Capalbo uit. Dus negeer die drang om onder dat dekentje te kruipen en een jankfilm aan te zetten, en denk even aan de lange termijn: het is tijd om te reflecteren. 'In de nasleep van een relatiebreuk, zou iedereen moeten beginnen aan een periode van zelfreflectie,' vertelt Kendra aan Metro UK.

'Dit betekent dat je de tijd neemt om stil te staan bij de lessen die je van de relatie hebt geleerd,' zegt de relatietherapeut. 'Sta stil bij wat je wel en niet wil in toekomstige relatie, en op welke vlakken je nog persoonlijke groei moet doormaken om verder te kunnen.'

Verleg je focus Tuurlijk, het is veel makkelijker om te focussen op wat voor een vreselijk persoon je ex was, in plaats van op welke vlakken jij nog kunt groeien, maar tóch. 'Het is cruciaal om te onthouden dat niemand van ons zonder gebreken is,' zegt Kendra. 'Het omarmen van inzichten die je door deze ervaring krijgt, kan leiden tot een andere benadering van toekomstige relaties.' En in dit geval betekent anders, beter. Omhoog met die lat. 

Lees ook: Best leuk om te weten: dit is hoe je volgens wetenschappers de liefde van je leven vindt

Zelfreflecteer je suf Volg je deze cruciale stap na een break-up, dan bestaat er volgens de relatietherapeut wel degelijk zoiets als de 'ideale relatiebreuk': 'Eentje waar beide individuen open en eerlijk kunnen bespreken waarom het niet lukte en dat ze een mate van begrip voor elkaar bereiken.' Maar ook als je niet met je ex door één deur wil gaan, is zelfreflectie de sleutel tot de 'ideale relatiebreuk'. Al doe je het maar voor jezelf. Afronden en door.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur