Huh? Blijkbaar is douchen soms heel lastig als je ADHD hebt en dit is waarom

Body & Mind

Huh? Blijkbaar is douchen soms heel lastig als je ADHD hebt en dit is waarom

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

24 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Mensen met ADHD zijn vaak snel afgeleid en hebben moeite met luisteren, plannen en concentreren. Dat weten we, maar wist je dat sommige ADHD'ers ook moeite hebben met douchen? 

Want een routine om jezelf goed en hygiënisch te verzorgen hangt van stappen aan elkaar, en laat dat voor iemand met ADHD nu nét even wat lastiger zijn.

Selfcare routine met ADHD Het begint al met time management. Je moet om tien uur weg, dus om negen uur wil je onder de douche staan. Maar douchen vereist een verandering in omgeving en in handeling, en die overgang naar een nieuwe taak kan lastig zijn als je ADHD hebt. Zo weet je niet hoe en waar je moeten beginnen: met kleren klaarleggen, een handdoek pakken, pyjama uitdoen, doucheproducten klaarzetten, de douche aanzetten of überhaupt naar de badkamer gaan. Een classic ADHD'er raakt overweldigd en emotioneel ontregeld (hallo, meltdown), en zo lijkt een alledaagse taak als douchen ineens onmogelijk. 

Afgeleid douchen  Als je dan uiteindelijk wel onder de douche komt te staan, dan gaat dat ook niet meteen over rozen. Want waar heel wat mensen kunnen genieten van het warme water en een moment rust, gaan er in de hersenen van iemand met ADHD juist allerlei toeters en bellen af. Zoiets noem je 'zintuiglijke gevoeligheid', waarbij de persoon moeilijk bepaalde texturen, geuren of kleuren kan tolereren. Externe prikkels kunnen dan net even te veel worden en je zintuigen overweldigen. 

Lees ook: Je productiviteit omhoog krikken? Dan wil je de body doubling hack proberen

Dit gaat niet alleen om de verschillende kleuren en geuren van de doucheproducten of de smaak van tandpasta, maar ook over water. Sommige mensen kunnen het gevoel van koud water op hun huid niet aan, anderen haten het gevoel van nat haar. Dit kan leiden tot stress en irritatie, en reken er maar niet op dat ADHD-hersenen dat makkelijk los kunnen laten. Oh, en wat ook nog kan gebeuren: hyperfocus. Hierbij wordt er een lange tijd heel intensief gefocust op één taak, en dan zul je al helemaal niet snel meer onder de douche vandaan komen.

Denken in oplossingen Heel fijn als je jezelf hier niets bij kunt voorstellen; heel vervelend als dit wél jouw realiteit is. Benieuwd naar wat tips? Zet een wekker om je uit die gedachtenstroom te trekken of als herinnering om te gaan douchen. Als dat niet genoeg is, wijs dan je partner of huisgenoot aan als 'accountability buddy' (klinkt wat leuker dan 'verantwoordelijkheidsvriend'). Vertel hen dat je moeite hebt met sommige taken, of dat nou douchen, tandenpoetsen of opstaan is, en of ze je af en toe even willen checken. Dan kom jij er ook wel. Eind gedoucht, al goed.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur