Sloom en uitgezoned? Misschien heb je ADHD

Body & Mind

Sloom en uitgezoned? Misschien heb je ADHD

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

18 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

18 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Chaos is jouw middle name, je vindt het heel lastig om 10 seconden even je mond te houden, kunt nooit langer dan een paar minuten stilzitten en je schiet snel uit je slof: gefeliciteerd, je hebt ADHD. Of toch niet? ADHD is veel meer dan een stuiterbal zijn. En dat is precies waar het misgaat bij de diagnose van vrouwen volgens Healthline. Zij vertonen vaak veel andere gedrag dan mannen.

Dat de medische wereld vooral door en voor mannen is ontworpen, weten we helaas al langer dan vandaag. Maar dat dit ook voor ADHD geldt, is voor ons nieuw.

Aanleg? Jongens worden drie keer zo vaak als meiden gediagnosticeerd met ADHD, en dat komt niet omdat het mannelijke geslacht meer aanleg heeft. Naar buiten toe zijn jongens vaak veel hyperactiever dan meiden wanneer zij ADHD hebben. Waar jongens maar niet stil kunnen zitten en de tent afbreken, raken meisjes juist totaal uitgezoned als ze ADHD hebben.

(Zelf)diagnose Was je tijdens het lezen van deze tekst verschillende keren afgeleid, dan kan het zomaar zijn dat je ADHD hebt. Ook zijn een negatief zelfbeeld, intellectuele achterstand, teruggetrokken zijn en verbale agressie symptomen die vaak voorkomen bij vrouwen. Herkenbaar? Misschien is een zelfdiagnose dan niet genoeg.

Ook op TikTok is er een groep vrouwen die zich inzet om mensen hiervan op te hoogte te stellen.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur