Dit simpele trucje helpt volgens een psycholoog tegen stress (en duurt nog geen 10 seconden)

Body & Mind

Dit simpele trucje helpt volgens een psycholoog tegen stress (en duurt nog geen 10 seconden)

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

1 december 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

1 december 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Stress, stress, stress en nog eens stress: je krijgt er nooit genoeg van en het komt nooit goed uit. En dat is effe balen. Gelukkig zijn er manieren om stress een beetje te onderdrukken. Handig, voor als je over 5 minuten een belangrijke presentatie moet geven en je hart zit nú al in je keel.

Duimen Hou je duim in de aanslag, want volgens business psycholoog Sharon Melnick is deze van groot belang als je snel stress wil verminderen. De zijkant van je middelvinger aan de kant naast je wijsvinger, is waar je moet zijn. Druk nu - niet al te hard - met de duim aan dezelfde hand helemaal onderaan je middelvinger, waar de vinger bijna overgaat om je handpalm. En laat de magie zijn werk doen. Waarom dit werkt? Het zou een zenuw losmaken die naar je hart leidt. Dit kan het drukkende gevoel op je borst verhelpen.

Lees ook: Effe bijkomen: dit zijn de 5 beste gratis meditatie-apps

Trukendoos Denk je nou: 'Dat trucje werkt voor geen meter'. Dan kun je altijd nog iets anders proberen. Omdat wij de beroerdste niet zijn, hebben we nog twee methodes die volgens ervaringsdeskundigen zouden moeten werken. Als eerste kun je proberen een vuist te maken met je duim rustend op de bovenkant en dan tik je daarna voorzichtig met dat gebalde knuistje op je borst. Vergeet niet diep in en uit te ademen en laat al de zenuwen uit je lichaam stromen. Voel je het al?

De tweede is een trucje dat je misschien al eens (ongemerkt) gedaan hebt op een zenuwachtig moment. Zo gaat-ie: raak met je duim je vingers één voor één aan. Tap, tap, tap. Dit doe je om de focus weg te sturen van het onderwerp waar je zo zenuwachtig van wordt; dit zou een ontspannend effect kunnen hebben. Nog niet gefocust op iets anders? Zeg een zin van vier woorden hardop en zeg bij elke vinger een ander woord. Bijvoorbeeld: 'Ik' (wijsvinger), 'Kan' (middelvinger), 'Dit' (ringvinger), 'Gewoon' (pink).

Nog niet rustig? Dan kun je misschien beter een kwartier eerder opstaan om te mediteren voordat je naar een belangrijke gebeurtenis gaat.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur