Bloedirritant: waarom je vaker moet kakken als je ongesteld bent

Body & Mind

Bloedirritant: waarom je vaker moet kakken als je ongesteld bent

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

8 februari 2024 om 13:00

Gepubliceerd op

8 februari 2024 om 13:00

Dat die hormonen van ons flink kunnen schommelen wisten we al, maar dat ze ons poepgedrag ook nog veranderen hadden we even niet zien aankomen. Geen paniek. Ook dit hoort er gewoon bij.

Herken je dat? Last van obstipatie vóór de maandelijkse bloeding, diarree tijdens de menstruatie of gewoon net even wat vaker kakken dan normaal? Je hoeft je geen zorgen te maken. We mogen het hormoon progesteron de schuld geven. 

Lees ook: Hoi hypochonder: dit betekenen die buikkrampen als je niet menstrueert

Verstopt We kakken dus net even iets vaker als we ongesteld zijn. Toch kan je in de week voor je menstruatie juist heel erg last hebben van verstoppingen. Dit komt doordat het hormoon progesteron een week na de eisprong een piek bereikt waardoor alles ontspant. Door deze ontspanning gaan de darmen trager werken en kan je veel last hebben van obstipatie. Maar er is nog hoop: trek die wandelschoenen effe wat vaker uit de kast, drink voldoende water en ruil je favoriete snackbar in voor een stuk groente of fruit. Lichaamsbeweging en vezels zijn immers je redders.

Rennen, en gauw Niet alleen de week ervoor slaan onze hormonen op hol, ook tijdens de menstruatie kunnen ze er wat van. Zo merk je misschien bij jezelf ook wel vaker een number two als je aan het bloeden bent. Dit komt omdat je lichaam extra prostaglandines aanmaakt als je ongesteld bent. Dit stofje zorgt voor het samentrekken van je baarmoeder. Pijnlijk, maar wel nodig. Hierdoor wordt je baarmoederslijmvlies namelijk afgevoerd. Dit samentrekken veroorzaakt die pijnlijke buikkrampen die we (vast) allemaal wel kennen. En doordat je baarmoeder samentrekt, doen de darmen ook een beetje mee. Waarom ook niet. Maar het kan nog veel erger: een op de vier vrouwen heeft last van menstruatiediarree. Prostaglandines hebben ook invloed op het gladde spierweefsel in onze darmen. Al deze hormonale veranderingen kunnen voor verhoogde darmbewegingen zorgen waardoor sommige vrouwen dus te maken kunnen krijgen met lossere of waterige ontlasting, ook wel menstruatiediarree genoemd. Heel irritant. Zorgen dat je in de buurt van een wc bent dus.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen