Niet lekker in je vel? Deze 7 dingen doen therapeuten op een blauwe dag

Body & Mind

Niet lekker in je vel? Deze 7 dingen doen therapeuten op een blauwe dag

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

21 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

21 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Een off day. Het kan iedereen overkomen. Misschien heb je net een zware week vol deadlines achter de rug of is het de tijd van de maand. Maar houdt de stress en onrust aan, en weet je niet meer wat je ermee moet? Deze dingen doen therapeuten zélf als ze er niet lekker in zitten.

En nee, geen zelfhulpboeken verslinden of sapkuur om je beter te voelen. Het zit een stuk simpeler, althans, volgens hen. Lees ook: Bloed eerlijk á la gen Z je menstruatie online knallen: hartstikke goed of liever niet?

1. The bare minimum geldt ook voor jou Om de dag zo goed mogelijk te beginnen, is het volgens de therapeuten handig om te kijken naar wat je vandaag nodig hebt. Heb je genoeg water gedronken? Moet je nog douchen? Heb je eigenlijk al wat eten door je strot geduwd? Die basisbehoeften wil - en moet je zelfs ook een beetje - toch blijven vervullen. Hoe kun je anders aansterken om over een tijdje weer fris en fruitig op je werk staan?

2. Maak geen grote beslissingen Als je down bent dan, hoor je alleen beslissingen zoals of je noedels of een soepie gaat eten te maken. Dit is geen goed moment om een vakantie te plannen of je uit te schrijven van je opleiding. Je bent veel te druk bezig met alle miljoenen dingen die in je hoofd rondspoken, en wie weet zeg je met je wazige brein wel ja op een vakantie met een 'vriendin' die je éigenlijk niet wil zien.

3. Ga 'ns naar buiten De hele dag thuis zitten is niet voor iedereen een pretje. Als je zo strak staat van de stress dat het lijkt alsof de muren op je afkomen, dan is het een goed idee om een wandeling te maken. Een marathon van dertig kilometer lopen is echt niet nodig, een blokje om kan al wonderen verrichten. Zeker nu het beter weer wordt. De vogeltjes fluiten, de zon schijnt, zet wat muziek op (of brown noise als muziek op dit moment te veel voor je is) en gaan met die banaan.

4. Zeg maar gewoon af Niet alles hoeft nu. We snappen best dat je in deze digitale wereld, waar je elke maaltijd en mijlpaal wil delen, alles gelijk wil aanpakken. Maar laten we eerlijk zijn: sommige dingen kan je toch gewoon afzeggen? Dat etentje met je moeder en haar vriendinnen is heel leuk, maar het heeft geen zin als je daar chagrijnig zit te mokken. Is niet leuk voor hen en niet leuk voor jou.

5. Sporten is key Als je al down bent, dan heb je waarschijnlijk geen zin om uren in de sportschool te strijden, maar geloof de therapeuten maar: beweging is goed om je hoofd even leeg te maken. Zelfs als je al een zwaar hoofd krijgt bij de gedachte aan een work out dan kan je wat doen. Ga wandelen, doe yoga of wat stretchoefeningen. Kleine beetjes doen wonderen. Lees ook: Dutjes duty: er bestaan 7 typen rust, aan welke ben jij het meest toe?

6. Ga even connecten, en dan niet online Dit klinkt als een uitdaging: ga socializen, maar doe het niet via het wereldwijde web. Dat je je huis niet uit wilt, betekent niet dat er niemand langs kan komen. Door jezelf te isoleren ga je je alleen maar slechter voelen. Nodig een vriend uit voor een Harry Potter-marathon, of haal dat boek uit de kast en begin die boekenclub die je al tijden wil starten.

7. Rustagh Luister, je bent al niet in de beste stemming. Dit is niet het moment om jezelf te pushen om van alles en nog wat te doen. Doe alleen wat goed voelt, dat klinkt misschien wel wat zweverig, maar het is echt zo. Sowieso heeft je lichaam de rust nodig, want je ervaart niets voor niets deze gevoelens. Daarnaast is het niet zo handig om je brein nu te overweldigen met winkelstraten of de supermarkt. Ga lekker chillen op de bank of doe een ongegeneerd dutje.

Je hoort het: ben je niet kiplekker? Meld je ziek en plof op die bank, met deze stappen kom je de dag wel door.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen