Als een otter: dit is waarom je soms veel zweet in je slaap

Body & Mind

Als een otter: dit is waarom je soms veel zweet in je slaap

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 december 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Valentina Vos

Gepubliceerd op

3 december 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Valentina Vos

De één slaapt aan één stuk door zonder klamme oksels en de ander ontwaakt midden in de nacht van zijn of haar eigen plas zweet. Allesbehalve fijn, en ook onverklaarbaar want aan de temperatuur van je kamer ligt het niet. Wat is dan de reden waarom je de ene nacht meer zweet dan de andere?

Nachtzweten We zweten allemaal wel dat zweten een natuurlijke reactie is van ons lichaam om op temperatuur te blijven.. De meeste mensen zweten vooral bij veel inspanning of als ze het gewoon heel warm hebben, maar andere zweten al zonder inspanning. Het is normaal om te zweten in je slaap, door bijvoorbeeld een warme zomeravond of een (te) dik dekbed, maar bij nachtzweten is dit niet de oorzaak. 

Lees ook: Dit betekent het als je 's nachts wakker wordt op deze tijdstippen

Oorzaken van nachtzweten Nachtzweten kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Om ervan af te komen, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de boosdoener is. Een aantal van die oorzaken zijn:

1. Hormonale veranderingen Zowel bij de overgang als een zwangerschap kun je last hebben van opvliegers. Deze opvliegers kennen geen pauze en kunnen dus ook 's nachts optreden. Dit zijn beide veel voorkomende oorzaak van nachtzweten bij vrouwen.

2. Psychische factoren  Denk aan angst, stress of een depressie. Deze kunnen allemaal een oorzaak zijn van nachtzweten. De adrenaline die wordt aangemaakt bij angst en stress zorgt voor een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk. Hierdoor krijg je het warmer en ga je zweten, ook ‘s nachts.

3. Medicijnen We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar lees altijd goed de bijsluiter van je medicijnen. Van sommige medicijnen is het namelijk bekend dat ze een oorzaak zijn van nachtzweten. Medicijnen waar dit bekend van is zijn antidepressiva, koortsverlagende middelen zoals aspirine en paracetamol en medicijnen die zorgen voor hormonale veranderingen. 

4. Slaapapneu Ook van slaapapneu is het bekend dat het een veel voorkomende oorzaak is van nachtzweten. Bij slaapapneu heb je last van ademstilstanden tijdens het slapen. Tijdens je slaap ontspannen je spieren. Hierdoor kan je tong je ademhaling blokkeren, waardoor je lichaam nog harder moet werken om adem te kunnen halen. Van dat harde werken gaat je weer flink zweten.  Lees ook: Waarom zelfs de beste communicators nog ruzie krijgen met hun partner op WhatsApp

5. Verslavende middelen Middelen als cafeïne, alcohol, nicotine en drugs zijn veel voorkomende oorzaken van zweten tijdens je slaap. Allemaal verhogen ze je hartslag waardoor je het warm krijgt en dus gaat zweten. Alcohol zorgt daarnaast ook voor verwijding van de bloedvaatjes onder de huid, waardoor je huid warmer wordt. Die warmte probeert je lichaam dan weer kwijt te raken door te zweten. 

6. Pittig eten Als laatste kan ook pittig eten zorgen voor overmatig transpireren, ook ‘s nachts. Dus als je 's avonds wil genieten van een heerlijke Indische maaltijd, moet je het nachtzweten ook voor lief nemen. 

Wat kun je ertegen doen? Gelukkig zijn de meeste oorzaken vaak zelf simpel te voorkomen. Zo kun je die fles laten staan voor je gaat slapen, of die pot sambal een keer niet op tafel zetten. Heb je veel last van stress? Neem een stap terug, als dat kan, of praat er met iemand over zodat je met een leeg hoofd gaat slapen. Helpt dat niet, dan kan de huisarts je misschien verder helpen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen