Dit betekent het als je 's nachts wakker wordt op deze tijdstippen

Body & Mind

Dit betekent het als je 's nachts wakker wordt op deze tijdstippen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

25 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Valentina Vos

Gepubliceerd op

25 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Valentina Vos

Standaard op een bepaald tijdstip wakker? Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is daar een reden voor. Er wordt namelijk gedacht dat elk orgaan actiever is tussen bepaalde uren. En daar kan je weleens wakker van worden. Geef je organen dus maar de schuld van je plafonddienst.

Biologische klok Je biologisch ritme bepaalt wanneer je moet eten, slapen, wanneer je vruchtbaar wordt, wanneer je kinderen krijgt, wanneer je onvruchtbaar wordt en wanneer je doodgaat. Niet het minste klokje dus. Deze klok wordt aangestuurd door je hormonen, die je dag- en nachtritme bepalen. Wordt het donker? Dan maakt je lichaam melatonine aan en ben je klaar om te gaan slapen. Wordt het weer licht, dan neemt de melatonine af en wordt dopamine aangemaakt, het hormoon waardoor je ontwaakt. Als je iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaat, past je biologische klok zich aan en word je op hetzelfde tijdstip wakker. Bijvoorbeeld als je naar de wc moet. Of als je een nachtje wakker ligt van de stress voor een belangrijke deadline. Dan is de kans groot dat je de dag erna weer op dat tijdstip wakker wordt.

Lees ook: Altijd moe? Deze sterrenbeelden hebben meer slaap nodig Organen Ook je organen hebben een eigen klok. De Chinese geneeskunde vertelt dat als een bepaald orgaan zwak is én actief, het zich slecht zal voelen op het actieve tijdstip. Een orgaan dat 's nachts actief is, zal dan misschien pijn doen en je wakker maken. Deze organen zijn blijkbaar op verschillende momenten actief, en daar kan je last van hebben. 

Tussen 23.00 uur en 01.00 uur Ga je altijd rond 23.00 uur naar bed? De eerste twee uur is je galblaas dan hard aan het werk. Als je rond deze tijd al wakker wordt, kan het zijn dat je minder vet eten moet verorberen (dag McDonalds), minder koffie of alcohol moet drinken, of dat je te bitter in het leven staat. Oordelen over jezelf of anderen is blijkbaar niet goed voor je galblaas, en surprise: het is ook niet bevorderlijk voor je humeur. 

Tussen 01.00 uur en 03.00 uur Tijd voor de lever! Als je rond deze tijd wakker wordt, kan het met je lever te maken hebben. De emotie die bij dit orgaan hoort is woede of frustratie, dus als je een stressvolle tijd hebt waar je alles en iedereen door het hoofd, in de maag of op andere plekken kan schieten, kan dit weleens de reden zijn dat je schaapjes telt. Of drink gewoon wat minder wijn. Ook goed voor je lever. 

Tussen 03.00 uur en 05.00 uur Ga je door een moeilijke tijd? Mis je iemand ontzettend erg? Midden in de nacht is het janken geblazen. Deze twee uur zijn volgens de Chinese biologische klok namelijk de tijd van het verdriet. In deze periode kan je ook last hebben van je longen. Of dat van het huilen is of van de mentale pijn weten we niet, maar wat wel zeker is, is dat je rond vier uur ongestoord je tranen kunt laten lopen.  Lees ook: Waarom vergeten we onze dromen eigenlijk zo snel na het wakker worden?

Tussen 05.00 uur en 07.00 uur In de vroege uurtjes is je dikke darm het actiefst. Die kipfilet van gisteravond toch iets te rauw opgegeten? Daar is je dikke darm niet blij mee. De emotie walging hoort ook bij dit tijdstip. Dus als die kipfilet ook nog eens niet te kanen was, weet je waar je plafonddienst vandaan komt. 

Tussen 7.00 uur en 9.00 uur Deze laatste uurtjes (mocht je de luxe hebben dat je nog kan blijven liggen) gaat de maag aan het werk. Alles van de vorige dag moet verteert worden voor je weer aan het ontbijten slaat. Én, je krijgt weer honger natuurlijk. Als die verdomde wekker gaat kan je wel wat meer energie gebruiken. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen