Die goeie ouwe afscheidskus, die zorgt er blijkbaar voor dat jij (en je partner) langer leven

Body & Mind

Die goeie ouwe afscheidskus, die zorgt er blijkbaar voor dat jij (en je partner) langer leven

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

13 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

Gepubliceerd op

13 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

In alle haast, omgevallen koffies, jassen die ineens kwijt zijn en wie weet ook nog wel rondrennende kinderen, kan het bést eens voorkomen dat jij en je partner die afscheidskus laten voor wat het is en al blij zijn dat jullie semi op tijd op jullie werk zijn. Zo logisch als wat, maar: wist je dat die kus wonderen kan verrichten?

Of nou ja, wonderen, het verhoogt je levensverwachting. En nee, dat is geen nieuwe trend, voor deze hartverwarmende info zijn we de geschiedenisboeken ingedoken. Al in 1980 is namelijk bewezen dat mannen (ja, het was wel een heteronormatief onderzoek) tot wel vijf jaar langer kan leven door al die liefdesverklaringen.

Lees ook: Kletsen over ketsen: 'Ik geniet meer van de intimiteit dan van het orgasme'

Met de groeten uit Duitsland Dr. Arthur Szabo, een pyschologieprofessor aan de Kiel Universiteit, verzamelde twee jaar lang allerlei informatie van doktoren, psychologen en grote verzekeringsmaatschappijen om dit te bewijzen. Uit al deze data bleek dat mannen die hun vrouw nog snel een kus gaven voordat ze de deur uitvlogen (nogmaals: heteronormatief en vrij traditioneel, want hoezo vliegen die vrouwen de deur niet uit, maar goed), tot wel vijf jaar langer konden leven dan mannen die dat niet deden. 'Als een getrouwde man zijn vrouw geen kus meer geeft voordat hij de deur uit vliegt, dan is er iets mis. Het stel is uit elkaar gegroeid of ze hebben ruzie. Zo begint hij de dag negatief en is hij niks waard op werk: hij zal waarschijnlijk chagrijnig zijn en ongeïnteresseerd in zijn taken. Zelfs een man die niet meer van zijn vrouw houdt, wordt beïnvloed door haar gedrag tegen hem. De mannen die hun vrouw wél een zoen gaven, waren positiever gedurende de dag. Op lange termijn helpt dit mentaal en fysiek,' beschreef Szabo toen in zijn onderzoek in het Duitse tijdschrift Selecta.

Lang zullen ze leven Nu is het natuurlijk niet echt zo zwart-wit. Geen afscheidskus betekent niet meteen een echtscheiding of nog erger, de pijp uitgaan, net zoals wel een afscheidskus geen ziektes kan genezen. Maar wat wel interessant is, is dat de hogere levensverwachting komt door het effect van de liefdeshandeling, niet de mond-op-mondactie zelf. Een kus van onze liefde bezorgt ons een endorfine- en dopamineboost, hallo gelukshormonen. Die blijmakers halen het cortisolniveau omlaag, dus zeg maar dag tegen stress waar wij mensen op lange termijn allemaal kwalen van krijgen. En dan heb je 'm: langer leven, gelukkiger én gezonder zijn. Win-win. Daarnaast draagt er nog iets anders bij aan het feit dat gekuste (of kussende, 't is maar hoe je het bekijkt) mensen langer leven. Szabo zag in zijn onderzoek dat de mannen die wel trouw aan afscheidskussen deden, over het algemeen ook een gezondere levensstijl hadden dan degenen die halsoverkop vetrokken. Die zoen is dus niet per sé een levenselixer, maar het helpt jou en je wederhelft zeker de goede weg op. Oh, en nog effe voor de goede orde: dit geldt niet alleen voor de mannen of heterokoppels onder ons hè. Iedereen gaat goed op minder stress. Dus hup, trek aan dat shirt van je partner en zoenen die handel.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen