Body & Mind
Verre vakanties, luxe skincareroutines en lattes buiten de deur: hoe goed is al die #selfcare eigenlijk voor ons?
Gepubliceerd op
13 mei 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
tekst Eva Munnik, fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
13 mei 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
tekst Eva Munnik, fotografie Tom ten Seldam
Een koffietje met vriendinnen, bij voorkeur een iced red velvet-latte met een pistacheshot. En dan via de nagelsalon door naar therapie, want #selfcare is belangrijk. Millennials en zoomers houden wel erg veel van zichzelf op de socials. Hoe dat precies zit zocht journalist Eva Munnik uit voor &C's juninummer 'Luxepoezen', en je leest hier een preview.
Oma vertelt: toen ik klein was, had je maar één scherm in huis, een televisie, en drie televisiezenders. Geen afstandsbediening, dus ik moest bij het toestel liggen en zappen voor mijn vader. Vakantie kon eens in de drie jaar, naar Texel. Uit eten gaan was een luxe, en het werd altijd de Chinees. Cappuccino was exotisch. Als twintiger bestond mijn skincareroutine uit: dagcrème opsmeren. Punt.
Hoe anders is het nu. Vonden we het ooit heel wat als je met de bus naar Benidorm ging, nu is het vliegen naar Bali. Verwende je jezelf vroeger met de kapper en heel soms de pedicure, nu gaat je hond (een labradoodle natuurlijk) naar de kapper en pedicure. Mijn twaalfjarige lacht mij uit om mijn dagcrème-en-klaar-routine (ja, die heb ik nog steeds), want zij filmt urenlange get ready with me's met haar enorme verzameling beauty products. En dat doet ze trouwens in een tienerkamer die mega netjes lijkt op haar tiktoks, want de berg vuile was die standaard een kwart van haar kamer in beslag neemt, is op die filmpjes magisch verdwenen. Hashtag #aesthetic hoort daarbij, wat zoiets betekent als stijlvol en perfect. Wat ik te zeggen heb over al die overdaad van nu? Fan-tas-tisch. En tegen iedereen die erover klaagt: oké, boomer.
Lees ook: Chantal over luxepoezen: 'Jaren geleden kocht ik een gruwelijk dure ring omdat ik me rot voelde'
Affirmations en selflove Lijkt het op social media alsof we zo rijk zijn tegenwoordig? Dat zijn we ook. De afgelopen eeuw is de welvaart – in het rijke deel van de wereld tenminste – alleen maar toegenomen. Jonge vrouwen van nu, Generatie Y (millennials) en Z (zoomers), showen al hun reizen, etentjes en favoriete luxeproducten graag op de socials. Maar het gaat niet alleen om spullen. Opvallend vaak komen hashtags als #selfcare, #mentalhealth, #affirmation en #selflove op Instagram en TikTok voorbij. Jezelf gelukkig maken en verzorgen, dat is ook erg van nu.
Volgens Kim Jansen komt dat doordat jongeren zo zijn opgevoed. Jansen is sociaal psycholoog en expert in generaties. 'Ik vermoed dat de ouders van de jongste generatie vrouwen zichzelf nogal eens voorbijliepen. Alles moest snel, snel, snel. Mensen hadden weinig tijd voor zichzelf. Die ouders hebben hun kinderen geleerd om wel voor zichzelf te zorgen. Die hebben hun kinderen ingeprent dat je mag ontspannen en dat me-time goed is. Dus jonge mensen doen dat, en gaan bijvoorbeeld naar een coach als ze niet lekker in hun vel zitten. Opvallend is dat ze het in de cijfers juist niet zo goed doen qua mentale gezondheid – veel stress en burn-outs – maar hey: misschien was dat zonder al die selfcare nog veel erger geweest.'
Ondernemer Britt Messing vertegenwoordigt tiktokkers met haar For You Agency. Zij ziet ook duidelijk dat de nieuwe generatie meer met zelfzorg bezig is en vindt dat een goede ontwikkeling. 'Ik merk zelfs op mijn kantoor dat de gen Z'ers extreem goed voor zichzelf zorgen. Dan denk ik als 26-jarige millennial zelfs weleens: een beetje bikkelen mag ook wel. Maar het is juist heel goed eigenlijk. De generatie vlak boven ons had immers mega veel last van burn-outs. De nieuwe generatie praat veel makkelijker over hun issues. Mental health is geen taboe. Het is net zo normaal om naar de psycholoog te gaan als naar de supermarkt.'
Lees ook: O nee, is dit echt? Er bestaat kennelijk iets als een smartphone pinky
Pechgeneratie Mentale struggles of niet, dat er meer luxe is tegenwoordig is niet te ontkennen. En dan die obsessie met zorgen voor jezelf. Zijn we niet gewoon verwender? Nou nee, zegt Jansen. Tenminste: ze ziet een verschil tussen verwend zijn en je verwend gedragen. 'Het is belangrijk dat jonge mensen snappen hoe exceptioneel goed ze het hebben op wereldschaal, en dat ze daar dankbaar voor zijn. Een deel zal zich dat onvoldoende realiseren en een deel weet het wel.'
Messing denkt dat veel jongeren zich juist door social media heel bewust zijn van hoe goed ze het hebben. 'Door de socials zien we hoe het er in andere delen van de wereld aan toegaat. Veel ellende komt meer binnen. Toen de oorlog in Oekraïne begon bijvoorbeeld, waren daar meiden over aan het tiktokken. Die meiden waren net als wij, dus dat kwam hard binnen. We zagen vrouwen die hielden van shoppen en reizen, net als wij, en dan zitten ze opeens in een schuilkelder. Dus ik denk dat socials juist zorgen voor meer bewustzijn en tegelijkertijd ook wel meer mentale problemen. Want er is nogal wat gaande in de wereld en dat heeft een groot effect op jongeren, psychisch.'
Meer weten over de druk op de Pechgeneratie, en of hun aandacht voor selfcare eigenlijk slecht is of niet? Je leest het in &C's nieuwste editie 'Luxepoezen' die nu in de winkels ligt, of haal 'm gewoon alvast hier:
Shop nu &C's juninummer 'Luxepoezen'
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.