Tindertrauma: Liekes date deed alsof-ie Joods was om indruk te maken 

Body & Mind

Tindertrauma: Liekes date deed alsof-ie Joods was om indruk te maken 

Cilla Peters
Door

Cilla Peters

Gepubliceerd op

23 november 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

23 november 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Een Tinder-match die in het echt vier koppen kleiner blijkt, of eentje die de volgende dag een Tikkie stuurt voor de rekening. Daten anno 2022 lijkt wel Russische roulette: vol goede moed blijven gokken tot je eindelijk die knal te pakken hebt. Gelukkig zorgen rampervaringen wél voor goede verhalen. Deze week: Liekes date fakete zijn geloofsovertuiging om te scoren.

Lieke (31): 'Mijn moeder is Joods. Ik was niet per se ook op zoek naar een Joodse partner om die reden, maar ik denk dat ze het best leuk had gevonden als mijn toekomstige man van Joodse komaf was. Bonuspunten voor Richard dus. Hem leerde ik jaren geleden kennen via social media. Hij voegde me toe op Facebook en we raakten aan de praat. Ik deelde weleens berichten uit een Joodse Facebook-groep, dus Richard kwam al vrij snel achter mijn roots. 'Wat toevallig,' zei hij, 'ik ben ook Joods!'

Lees ook: Tindertrauma: Steven werd uitgenodigd voor seks in een ondergescheten bed

Niet alleen het Joods-zijn vond ik leuk aan Richard, ook de rest van hem was heel interessant. Na een geslaagde eerste date in een café, nodigde hij me voor de tweede date bij hem thuis: daar ging hij voor me koken. 'Let maar niet op m'n menora hoor', zei hij over de Joodse kandelaar die op zijn tafel stond, 'die staat hier gewoon.' Dat vond ik een heel vreemde constatering, zijn menora was me namelijk helemaal niet opgevallen en hij stond ook zeker niet in de weg. Op het menu die avond stond matzeballensoep: een super cliché gerecht. Het Israëlische kookboek waaruit hij dat maakte was een erfenis van zijn moeder die op jonge leeftijd was overleden. Vreemd, want het kookboek zag er nog als nieuw uit. Maar ik zocht er nog niet direct iets achter: hij was er vast gewoon heel zuinig op.

Wel waren er een paar dingen die me opvielen. Eigenlijk zag Richard er helemaal niet zo Joods uit. En er waren nog meer rare momenten: zo stonden we een keer in een schoenenwinkel samen en probeerde hij een schoen die niet paste. 'Echt een situatie waar alleen Joden in terecht kunnen komen', zei Richard toen. Die opmerking snapte ik niet helemaal: was dit een Joods gebruik dat ik niet ken? Maar ik begon pas echt argwaan te krijgen toen Richard en ik een keer op het punt stonden om seks te hebben. Hij was wel besneden, check, maar had het ook de hele tijd over mijn 'punachem'. Volgens hem was dat het Hebreeuwse woord voor punani, maar dat is het zeer zeker niet. Los daarvan is het ook uiterst onsexy om tijdens de seks het woord punachem te gebruiken, maar dat is weer een ander verhaal. 

Die avond nam Richard me mee om zijn tante te ontmoeten. Zij was superaardig, en later die avond voegde ze me toe op Hyves. We hadden zo leuk gepraat, dat ik haar accepteerde en een berichtje stuurde. Dat ik het zo gezellig vond om haar te ontmoeten, en dat ik het zo leuk vond dat Richard en ik dezelfde Joodse achtergrond hadden. Richards tante zei toen dat ze helemaal geen Joodse mensen in de familie hadden. Ik zei nog: 'Jawel, hij heeft z'n bar mitswa gehad en hij is besneden', maar ze legde uit dat-ie om medische redenen besneden was: hij had een strak toompje.

Lees ook: Tindertrauma: Danielle liet haar date in z'n onderbroek staan

Ineens viel alles op z'n plek: deze gast fakete dat hij Joods was om indruk te maken, waarschijnlijk op mijn ouders. Maar toen ik hem daarmee confronteerde, ontkende hij alles. Volgens hem was zijn tante niet helemaal honderd en was-ie zo Joods als het maar kan. Zijn argument: zijn beste vriend Robert noemde hem altijd 'Jew', dat was volgens hem overduidelijk bewijs van zijn Joods-zijn. Maar dit was mij te gek, ik geloofde zijn tante meteen en kapte alles af. Richard stuurde me later nog een berichtje, maar ik moest niks meer van hem hebben.'

Ook jouw tindertrauma en ander dateleed delen? Vinden we leuk! Dat kan hier.

delen
Cilla Peters

Cilla Peters (1996) is de enige Fries op de &C-redactie (#prayforcilla) en zelfbenoemd kattenfluisteraar. Eet mergpijpen op zeer specifieke manier (eerst de chocola, dan de onderkant, daarna de vulling en als laatste de marsepein) en is gek op zinnen tussen haakjes zetten. (Maar dat had je vast al gemerkt.)

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen