Help, ChatGTP wordt fokking eng: dit is wat de nieuwste versie ondertussen allemaal kan

Lifestyle

Help, ChatGTP wordt fokking eng: dit is wat de nieuwste versie ondertussen allemaal kan

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

22 maart 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

22 maart 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Scripties schrijven, de lastigste toetsen afnemen en zelfs complete websites uit zichzelf bouwen: laat het maar aan ChatGPT-4 (de nieuwste versie) over. De AI-chatbot kan, zonder enig hulp van een mens, je lastigste vragen van een antwoord kan voorzien. En nog meer. Veel meer. Wie weet heeft hij zelfs dit artikel geschreven.

Er komt behoorlijk wat technisch geklets aan, dus we wandelen je even door wat informatie heen: ChatGPT-4 is een chatbot, gebaseerd op het nieuwe AI-taalmodel GPT-4 van Amerikaans bedrijf OpenAI. Ja, veel letters en geblabla, maar dit houdt eigenlijk gewoon in dat GPT-4 taalkundig zelfstandig is, en dus uit zichzelf je vragen begrijpt en beantwoordt. Er komt geen mens aan te pas. ChatGPT-4 is in november 2022 al gelanceerd en is een opvolger van (je raadt het vast al) GPT-3, maar na de recentste update heeft-ie wat, laten we zeggen, bijzondere talenten meegekregen. Of eigenlijk: doodenge.

Dit kan-ie Nu je op de hoogte bent van hoe en wat droppen we wat technische hoogstanden die de bot bezit. Nummer één: de bot kan tot 25.000 woorden aan tekst schrijven. Ja, dat is goed voor zo'n zeventig pagina's aan tekst, en studenten lijken hier dan ook gretig gebruik van te maken.

Slimme student Ook scoorde de chatbot het verdraaid goed op ingewikkelde toetsen. Op het Uniform Bar Exam uit de Verenigde Staten scoorde hij hoger dan 90 procent van de kandidaten, en bij de Biologie Olympiade was dit zelfs 99 procent. Mocht je nog de illusie hebben dat mensen slimmer zijn, dan heb je het dus mooi mis.

Lees ook: Deze 9 Excel-hacks voorkomen dat jij je laptop 40 keer per dag het raam uit wil smijten

Bouwen als een beest Klinkt best handig, maar is eigenlijk ook heel creepy. Het AI-systeem heeft de kwaliteiten van een mens en voert sommige dingen verdomme nog beter uit ook. Nog een menselijk talent dat ChatGTP-4 bezit: de inhoud van een foto lezen. Greg Brockman, de president van OpenAI, liet ons zien hoe dit dan in zijn werk gaat: op een whiteboard kladderde hij wat gegevens van een website, om vervolgens GPT-4 te vragen om hier een website van te bouwen. En ja hoor: GPT-4 vertaalde het gebrabbel op het whiteboard naar HTML (computertaal) en bouwde er een compleet werkende website van. Kan hij trouwens ook met apps en games.

Flembostriquat of zoiets New York Times-schrijver Kevin Roose testte het water eens en raadpleegde de bot voor een ingewikkeld belastingprobleem, een idee voor het verjaardagsfeest van zijn dochter en gaf hem de opdracht een woord op te noemen dat nog nooit door de mensheid was uitgesproken. Na een disclaimer dat niet ieder uitgesproken woord te meten viel, slaagde de bot in alledrie de taken. Oh ja, het was het woord 'flembostriquat' (betekenis onbekend), mocht je nieuwsgierig zijn. 

Bang of blij zijn? Op de vraag of we blij of bang moeten zijn met GPT-4, antwoord Roose met allebei. Krachtig is dat AI wetenschappers kan helpen met de ontwikkeling van medicijnen of het opsporen van bepaalde soorten kanker, maar spannend is daarentegen dat de ergste risico's degenen zijn die we niet kunnen voorzien. Ons advies? Sla alvast reteveel toiletpapier in. Je weet wel, mocht er een robot-mens-oorlog uitbreken.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen