Beter van niet: dit is waarom je een baby nooit water wil geven

Oh Baby!

Beter van niet: dit is waarom je een baby nooit water wil geven

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

27 april 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

27 april 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Baby's zijn kwetsbare wezens, maar hebben vrij weinig nodig in hun eerste paar maanden. Vooral als het om voeding gaat zijn ze volledig afhankelijk van melk. Water hebben ze niet nodig, sterker nog: ze kunnen er niet tegen.

Tot een baby zo'n zes maanden oud is adviseert het voedingscentrum om het bij melkvoeding te houden. Daarna kun je geleidelijk overstappen op vast voedsel en andere drankjes zoals water of lauwe thee zonder suiker. Water drinken voor die zes maanden is nog helemaal niet nodig.

Lees ook: Cherrelle geeft haar dochter van vijf nog borstvoeding: 'Ze heeft recht op mijn melk'

Aan de borst Daar heeft moeder natuur namelijk voor gezorgd. In borstvoeding en flesvoeding zit genoeg vocht voor het kind, ook op de warmste dagen. Kijk maar naar dieren in de natuur, die baby's drinken in eerste instantie ook alleen maar bij hun moeder en gaan pas later water drinken. Als er na de eerste zes maanden wordt overgestapt naar vaste voeding is het water wel weer nodig, want dat haalt het kind niet meer (genoeg) uit de voeding zelf.

Watervergiftiging De maag van een pasgeboren kind is zo klein dat een slok water al veel te vullend is. Ook zijn de nieren nog niet volledig ontwikkeld en kunnen ze water niet goed filteren. Bij grote hoeveelheden kan dit zelfs tot watervergiftiging of nierfalen lijden. Bij volwassenen gebeurt dit pas als ze vier tot vijf liter water drinken, maar voor baby's kan tweehonderd milliliter al te veel zijn.

Leren drinken Als het kind uiteindelijk wel toe is aan water en het moet leren drinken, kan dat nog best een opgave zijn. De koters zijn niet gewend aan de textuur en verslikken zich vaak, of spugen het direct weer uit. Om dit proces makkelijker te maken kun je het best wat slokjes water aanbieden tijdens de eetmomenten, of maak het water interessanter door het als lauwe thee te geven. Geduld overwint alles.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur