Hé boekenwurm: deze 9 boeken worden verbannen in de VS en wil je dus juist lezen

Entertainment

Hé boekenwurm: deze 9 boeken worden verbannen in de VS en wil je dus juist lezen

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

18 november 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

18 november 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Trump staat weer aan het roer in de VS. Dat betekent van alles, maar ook dat er wordt gesproken over het verbannen van honderden boeken voor scholen en bibliotheken. Oftewel: we hebben een heerlijk lange lijst met boeken die we nu héél graag willen lezen.

We horen je denken: ach, dat gaat toch niet gebeuren. Iets met persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, toch? Maar dat hield ze in de staat Florida ook niet tegen. Daar zijn boeken als Het dagboek van Anne Frank en The Handsmaids tale vorig jaar al verboden in het onderwijs. Oef.

Lezen, lezen, lezen Goed, die lijst dus. We hadden graag alles voor je opgesomd, maar daarvoor zitten er niet genoeg uren in een dag. Daarom: negen boeken van de ban-list die je wil lezen. Inclusief de reden waarom ze op de lijst staan – kunnen we nog een paar keer goed met onze ogen rollen.

1. The Handmaids Tale - Margaret Atwood 'Kritiek op religieus extremisme en het patriarchaat; verbannen voor politieke en seksuele thema's' Dit boek vloog na de verkiezingsuitslagen massaal over de toonbank. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, als religieuze extremisten aan de macht zijn in de VS. Vrouwen worden dienstmaagden en verliezen alle rechten over zichzelf. Veel mensen vinden dat het een verhaal is dat op dit moment erg dichtbij komt.

2. The Hunger Games - Suzanne Collins 'Geeft onderdrukkende overheid en opstand weer; verbannen voor politieke subtekst en geweld' Je hebt de film vast wel eens gezien, en misschien heb je het boek ook al gelezen: het is een dystopisch verhaal over de 16-jarige Katniss Everdeen die mee moet doen aan de Hunger Games. Uit elk district worden twee tieners gekozen die in een afgesloten gebied moeten vechten, moorden en overleven.

Lees ook: America Ferrera verhuist naar Londen door winst Trump

3. Milk and Honey - Rupi Kaur 'Verbannen voor discussies rondom misbruik, seksisme en gendergerelateerd geweld, geworteld in vooroordelen' Een boek met een verzameling van poëzie en proza dat gaat ​​over overleven, over de ervaring van (seksueel) geweld, misbruik, liefde, verlies en vrouwelijkheid.

4. The Secret History - Donna Tartt 'Moord, morele dubbelzinnigheid en elitarisme' Beïnvloed door hun charismatische professor ontdekt een groep theaterstudenten - misfits die studeren aan een elitaire universiteit in New England - een nieuwe manier van denken en leven: ze dompelen zich compleet onder in het Griekse tragedie-verhaal dat ze spelen, maar verliezen daarbij hun grenzen. De tragedie wordt realiteit: er vindt een moord plaats. Maar niemand kan zich herinneren wie het heeft gedaan.

5. The Kite Runner - Khaled Hosseini 'Seksueel geweld, geweld en etnische spanningen' Dit boek gaat over Amir, een twaalfjarige jongen uit het Wazir Akbar Khan-district van Kabul, in een onafhankelijk Afghanistan. Hij wil het plaatselijke vliegervechttoernooi winnen, en zijn trouwe vriend Hassan belooft hem te helpen. Wat er die middag met Hassan gebeurt zal hun leven verwoesten. Nadat de Russen zijn binnengevallen en het gezin naar Amerika moet vluchten, realiseert Amir zich dat hij op een dag onder het bewind van de Taliban moet terugkeren naar Afghanistan om het enige te vinden dat zijn nieuwe wereld hem niet kan schenken: verlossing.

Lees ook: Deze 6 boeken las &C's redactie de afgelopen tijd én zijn aan te raden

6. 1984 - George Orwell 'Verboden vanwege politieke thema's en vermeende pro-communistische ideeën' Dit dystopische verhaal speelt zich af in Londen, waar een totalitaire groep aan de macht is. Winston Smith werkt voor het Ministerie van Waarheid in Londen, maar wanneer hij liefde vindt bij Julia ontdekt hij dat het leven niet betekenisloos hoeft te zijn en wordt hij wakker voor nieuwe mogelijkheden. Ondanks de politiehelikopters die boven hun hoofd cirkelen, beginnen Winston en Julia de Partij in twijfel te trekken; ze worden aangetrokken tot samenzwering. Toch tolereert Big Brother geen afwijkende meningen – zelfs niet in de geest. Voor degenen met originele gedachten hebben ze Kamer 101 uitgevonden...

7. The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde 'Hedonisme, moreel verval' Dorian Gray wordt geschilderd door Basil Hallward, die gecharmeerd is van zijn uiterlijk. Maar als Sir Henry Wotton Dorian bezoekt en hem verleidt tot de aanbidding van jeugdige schoonheid, doet Dorian een wens waar hij nog lang spijt van zal krijgen: dat alle tekenen van ouderdom nu in het portret zullen worden weerspiegeld, in plaats van op Dorians eigen gezicht.

8. Gender Queer - Maia Kobabe 'LGBTQ+-thema's en grafische afbeeldingen van seksualiteit; verboden wegens ongepaste inhoud' Deze autobiografische graphic novel geeft Maia Kobabe een verslag van een reis naar zelfidentificatie. Oorspronkelijk schreef Maia het om aan familie uit te leggen hoe het is om non-binair en aseksueel te zijn, maar het werd uiteindelijk een geliefd memoir. Het gaat over vernedering van puberverliefdheid, struggles van een coming-out, over vriendschap, erotiek en liefde.

Lees ook: Dit is alles wat we weten over het derde seizoen van The White Lotus

9. The Bell Jar - Sylvia Plath 'Behandelt geestelijke gezondheids- en genderkwesties; verboden vanwege zijn kritiek op maatschappelijke verwachtingen' Dit boek gaat over Esther Greenwood, die ervan droomt om dichter te worden. Ze mag in 1953 zomerstage lopen bij het tijdschrift Ladies' Day, maar tijdens haar tijd in New York City worstelt ze met identiteitskwesties en maatschappelijke normen. Ze staat op de rand van een duisternis die haar wereld steeds onwerkelijker maakt. Esthers kijk op de wereld verandert: het dagelijkse leven in de zwoele stad, haar gekke mannenvrienden, de hete dinerdansen...

Bonuslijst: te bizar voor woorden Omdat het kan, hier nog wat bekende boektitels die wellicht het stopsignaal krijgen: Heartstopper, Pride & Prejudice, Call Me By Your Name, Matilda (ja, die van Roald Dahl), Little Women, Twilight, The Perks of Being a Wallflower, Jane Eyre, The Great Gatsby, Animal Farm, Coraline, Wuthering Heights, To Kill a Mockingbird en Hamlet. Oh, TikTokker Chloe Webber maakte trouwens een hele spreadsheet van de ban-list. Die zie je hier.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Entertainment