Kind kan de was doen: waarom je je kroost een taakje in het huishouden wil geven

Oh Baby!

Kind kan de was doen: waarom je je kroost een taakje in het huishouden wil geven

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

26 maart 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Unsplash

Gepubliceerd op

26 maart 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Unsplash

Vanaf het moment dat je kind 'zelluf doen' roept, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Ineens is er elke ochtend een race tegen de klok omdat je koter per se zelf z'n bord in de vaatwasser wil zetten terwijl je drie minuten geleden al op de fiets moest zitten. Maar ga die race maar aan, want het brengt je kleintje veel voordelen om op jonge leeftijd al opdrachten in het huishouden uit te voeren. 

Voordat je totaal begint te steigeren: we bedoelen heus niet dat je je kind een slaaf in het huishouden moet maken. Door je kroost te laten helpen met het huishouden, worden ze namelijk zelfstandiger. Die weg naar zelfstandigheid kost soms takkeveel tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard. Volgens kinderergotherapeuten Eefje Kern en Sarah Meuser stimuleer je namelijk het verantwoordelijkheidsgevoel en de zelfstandigheid van je kind wanneer je 'm laat meehelpen. Het is belangrijk hen de ruimte te geven om dingen zelf te doen en te experimenteren. Op die manier krijgen ze meer zelfvertrouwen en stimuleer je hun probleemoplossend vermogen. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat kinderen beter samenwerken wanneer ze taken hadden in het huishouden.

Volgens Ouders van Nu blijkt dat kinderen vanaf achttien maanden al taken op zich kunnen nemen. Je kleintje al laten stofzuigen is heus niet meteen wat ze bedoelen – hoewel: je kunt het proberen - maar het risico op een nog steeds ranzige vloer ligt op de loer. Maar welke taakjes dan wel? 

Lees ook: Prints, kleuren en smileys: binnenloeren bij Yara Michels en de babykamer van Izzy

Peuters - Speelgoed verzamelen en in een opruimdoos doen - Wasmand omkieperen en kleding op kleur sorteren - Boekjes van klein naar groot in de kast zetten - Eigen jas/schoenen opruimen - Handdoeken opvouwen - Luiers pakken

Kleuters - Groente wassen - Tafel dekken of afruimen - Samen afwassen - Plantjes water geven - Borden opruimen - Samen in de tuin werken: geef je koter een blik en veger en laat je peuter de bladeren wegvegen. Goed voor de motoriek. 

Kinderen 6-8 jaar - Vuilniszak legen - Wc-rol vervangen - Was ophangen - Post uit brievenbus halen - Afwasmachine in- en uitruimen - Tussendoortje maken - Kamer opruimen

Wil je als moeder (to be) ook lezen

7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Alles bij de hand voor jou (en je baby)

‘t zal je bevallen