Adios siësta: 5 tekenen dat je peuter klaar is met zijn middagslaapje

Oh Baby!

Adios siësta: 5 tekenen dat je peuter klaar is met zijn middagslaapje

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 augustus 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

2 augustus 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Bergen was wegwerken, je werkmail checken, er een home work-out uitknallen of gewoon een uurtje gedachteloos door je Instagram feed scrollen. Tijdens de middagdut van je kleine kom je eraan toe. Maar hoe lang nog? Aan alles komt een einde en dit zijn de tekenen dat het klaar is met de siësta van peuterlief. Stoppen met dat laatste slaapje van de dag komt niet van de een op de andere dag. Er is niet een perfect moment, de meeste peuters hebben er tussen hun tweede en derde jaar geen behoefte meer aan. En gelukkig kunnen ze dat vaak prima aangeven, en wel zo: Lees ook: Moet een peuter van 2,5 zijn broek aan kunnen doen? 1. Klieren en tieren In de categorie zo klaar als een klontje: het naar bed brengen van je peuter gaat gepaard met klieren, huilen en/of schreeuwen. Groots protest. En dat wordt elke middag erger, hij/zij vertikt het gewoon. Neem in dat geval maar gewoon van je peuter aan dat dat slaapje niet meer nodig is. Duidelijker dan dit wordt het niet.

2. Nachtuilen Alle slaap telt op. Een peuter slaapt gemiddeld zo'n 10 tot 12 uur per etmaal. Houdt je peuter het 's middags toch nog uren vol onder het warme dekentje? Dan is de kans groot dat er ’s nachts op een gegeven moment minder wordt geslapen. De totale slaapbehoefte wordt minder, dus alles wat er overdag al geslapen is, hoeft 's avonds niet meer. Een Cruijffiaanse waarheid als een koe. 3. Vroege vogels Die nacht gaat prima, maar bij het krieken van de dag klinken er tegenwoordig al vrolijke kwebbelgeluiden uit de slaapkamer van je kind. Zo rond de klok van 4.30 zo’n beetje. Eh, heel gezellig, maar mag het een uurtje of drie later? Ja, duidelijk teken. Deze peuter is klaar voor de dag en kan een middagslaapje missen als kiespijn. 4. Ziet er goed uit Je ziet het vast direct als je kleine moe is. Rode oortjes. Geen oogcontact meer maken, maar het hoofdje wegdraaien. Staren in het niets en vaker in de ogen wrijven. Als moeder weet je direct: die is geradbraakt en moet tukken. Het omgekeerde geldt natuurlijk voor een kind dat niét moe is. Een blakend, levenslustig kind met energie voor tien? Zelfs na een ochtendje spelen en rausen? Die heeft duidelijk meer zin in fiësta dan siësta. Lees ook: Je kind als prins of prinses behandelen, hoe erg is dat eigenlijk? 5. Met het juiste been uit bed Het is misschien wel eens anders geweest, maar de laatste tijd is je peuter overdag prima te pruimen. Valt het op? Tuurlijk zijn er de 'normale' stemmingswisselingen, maar in de basis is die kleine vrolijk, lekker zichzelf en is er aan energie geen gebrek. Bingo, ook dit is een teken. Een kind dat klaar is voor een wereld van alleen 's nachts slapen, maakt de indruk met het juiste been uit bed te zijn gestapt. De rest van de dag hoeft-ie er dus niet meer in.

Gaf jouw kind andere signalen als het aankomt op het skippen van die middagdut? Laat het ons weten via Instagram.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen