Wat is duurder: een zomer- of een winterbaby?

Oh Baby!

Wat is duurder: een zomer- of een winterbaby?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

10 mei 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

10 mei 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Dat een kind aardig wat duiten kost, is algemeen bekend. Maar zit er eigenlijk nog verschil tussen de kosten van een kind dat in de winter is geboren tegen opzichte van een zomerbaby?

Het antwoord is ja. Maar die kosten zitten 'm in iets anders dan je zou verwachten, blijkt uit een klein vergelijkend onderzoek van Quest.

Kleding Je zou misschien denken dat de warmere kleding die een baby in de winter nodig heeft duurder zijn, maar ja, een zomerbaby heeft uiteindelijk ook winterkleding nodig dus die vlieger gaat niet op.

Lees ook: Slapen met die hap: zo bepaal je de beste bedtijd voor je kind

Verzorging In de zomer ben je mogelijk juist weer iets meer geld kwijt aan bescherming tegen de zon, zoals speciale (baby) zonnebrand of een parasol op de buggy. De huid van een pasgeboren baby is immers zo gevoelig als wat. Maar in de winter heb je juist weer producten nodig tegen de kou zoals een extra warm dekentje of vette babycrème.

It's you! En toch is volgens Quest een winterbaby duurder. Waarom? Dat heeft vooral te maken met jouzelf. Winterse zwangerschapskleding is prijziger, een winterjas waar je bolle buik onder past is prijziger, winterlaarzen die nog om je kuiten en opgezwollen enkels passen... Je snapt het. Allemaal dingen waar je dieper voor in de buidel moet tasten dan een paar slippertjes en een luchtig t-shirt.

Lees ook: Even lachen: deze bizarre namen bestaan echt in Nederland

En dan heb je nog die verdomde energierekening. Met een winterbaby ben je simpelweg meer thuis, slinger je de verwarming dus net wat vaker aan en lopen de kosten dus op. Al helemaal met een kleintje in huis: de kans is namelijk groot dat je de thermostaat dan toch graag net een tikkie hoger zet dan normaal.

Kortom: wie tussen nu en november zwanger raakt is hartstikke economisch bezig, dat worden namelijk relatief 'budgetproof' kinderen. Met de nadruk op relatief, want goedkoop zijn ze nooit.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur