Opgelet: deze 10 oer-Hollandse babynamen worden met uitsterven bedreigd

Oh Baby!

Opgelet: deze 10 oer-Hollandse babynamen worden met uitsterven bedreigd

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

4 januari 2024 om 13:00

Gepubliceerd op

4 januari 2024 om 13:00

Ja hoor: de populairste babynamen van 2023 zijn bekendgemaakt. Julia en Noah zijn de meest gegeven namen van afgelopen jaar. Maar grote kans dat je de top vijftig allang van voor naar achter en van achter naar voor hebt doorgespit. Daarom presenteren wij tien oer-Hollandse kindernamen die met uitsterven bedreigd worden.

Of het nou echt jammer is dat deze namen verdwijnen? Dat mag je zelf invullen…

Michiel: 14 keer Tja, wat moet je er over zeggen. Michiel de Ruyter had een hele hippe naam, in de 17e eeuw.

Lees ook: Alsjeblieft, inspiratie: dit is de populairste 'influencerbabynaam' van 2023

Marieke: 10 keer De naam Marieke mag dan niet meer zo hip zijn: Marieke Elsinga is dat zeker wel.

Jeroen: <10 keer Heb je effe? Jeroen van Koningsbrugge, van der Boom, Pauw, Spitzenberger, Wollaars: de afdeling BN'er zit er in ieder geval vol mee. Nu nog wel tenminste.

Inge: <10 keer Wist je dat Inge Ipenburg eigenlijk helemaal geen Inge heet, maar Ingrid. Beide namen hebben de lijst van 2023 niet behaald. Is dat effe jammer voor Inge, uh Ingrid. Lees ook: Even lachen: deze bizarre namen bestaan echt in Nederland Marco: 13 keer Behalve als je je kind naar Marco van Winter Vol Liefde liefde wil vernoemen, zien wij ook geen reden om je pasgeborene deze naam te geven.

Karin: <10 keer Wees eerlijk: ken jij een Karin die jonger is dan 50?

Roel: 13 keer Het aantal keer dat de naam Roel aan kinderen wordt gegeven wordt steeds kleiner. Dat vindt Roel van Velzen vast niet zo erg.

Lees ook: Voor de liefhebber: de tien mooiste babynamen uit boeken

Ankie: <10 keer Deze naam galoppeert net zo snel weg als de paarden van Ankie. Tjuus (!)

Patricia: <0 keer Nederlandse vrouwennamen die bestaan uit meer dan zes letters zoals Patricia, Loretta, Henriette, Babette, enzovoorts, zijn van het uitstervende soort. Patricia GoodPaay (!) Joost: 11 keer In 2023 ging het niet goed met deze naam van Hollandse bodem. Wellicht is het nog niet te laat nu Joost Klein Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Is er tenminste nog hoop voor één naam uit deze lijst.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur