Mooi hoor, zo'n beige kinderkamer: maar is de trend wel goed voor je koter?

Oh Baby!

Mooi hoor, zo'n beige kinderkamer: maar is de trend wel goed voor je koter?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 februari 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

19 februari 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Shutterstock

Houten speelgoed, roestkleurige commode, linnen rompers: één blik op Instagram en 't lijkt alsof iedere kinderkamer tegenwoordig door een aardetinten-wasstraat is gehaald. Niks knalblauw, felrood of kikkergroen en plastic. Beige en naturel is wat de klok slaat. En daar drijft een TikTokker graag de spot mee, ze noemt het Sad Beige Children.

Hayley DeRoche, bibliothecaris en schrijver, heeft al meer dan 260 duizend volgers op TikTok waar ze in een Werner Hertog accent video's maakt over de stijl. En die zijn méga populair. Ze legt de nadruk op speelgoed en kleding die een bijna depressieve en melancholische uitstraling hebben. De filmpjes zijn hilarisch, en zeer herkenbaar als je weleens babyspullen hebt geshopt:

Lees ook: Dit deden jullie partners tijdens de bevalling dat (totaal niet) hielp en het is hilarisch

Puur natuur Het gebruiken van speelgoed en kleding in natuurtinten is op z'n zachtst gezegd trendy. Het pas natuurlijk helemaal in de tijdsgeest van genderneutrale opvoeding en milieubewuster leven. Houten speelgoed en linnen broekjes straalt nou eenmaal net wat meer 'duurzaamheid' uit dan plastic en polyester. Al betekent de uitstraling van het speelgoed niet altijd dat het ook op een duurzame manier is gemaakt, waarschuwt LaRoche.

Dat kind moet matchen Maar de grootste reden voor deze trend? Is gewoon stijl, oftewel: voor de mooi. 'Ouders willen geen compromis sluiten op esthetiek. Ze willen geen huis vol neon en polyester speelgoed of kleding,' vertelt journalist Martha Alexander aan BBC. Want waarom zou je níét je kind laten matchen met je bank? En het heeft ergens ook wel wat, zo'n rustig huis volledig in natuurtinten:

Lees ook: Deze TikTokker voorspelt (bijna) alle celebrity-babynamen goed

Wat is beter? Veel critici zeggen dat een kind kleur nodig heeft voor de ontwikkeling, terwijl anderen juist zeggen dat het natuurlijke speelgoed goed is voor de creativiteit van je koter. Psycholoog Dr. Roberta Michnick Golinkoff zegt tegen TODAY dat de balans het belangrijkst is: 'De beige trend kan ik niet schadelijk noemen voor de ontwikkeling van kinderen. Wel is het belangrijk dat kinderen creatief blijven met kleur.'

Lekker zelf weten Ga jij dus zelf voor de Sad Beige Children stijl? Laat het gedeelte Sad dan weg en zorg voor genoeg stimulatie voor je kind. Kleur is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling. Maar dit betekent niet dat je kind in een regenboog hoeft te leven. Uiteindelijk heeft iedere ouder hun eigen manier van opvoeden, en is de ene manier niet beter dan de ander. Als jij je kind met je interieur wil laten matchen moet je dat gewoon lekker zelf weten.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer Oh Baby

Meer van deze auteur