Effe checken: zo weet je of je kind een allergie of voedselintolerantie heeft

Oh Baby!

Effe checken: zo weet je of je kind een allergie of voedselintolerantie heeft

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

10 januari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

10 januari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gevalletje saai om uit te zoeken, wel handig om te weten: heeft je kind een voedselallergie of een voedselintolerantie? Zo weet je het verschil.

Scheelt weer wat piepende banden naar de eerste hulp als je kind een keer buikpijn heeft of plotseling huiduitslag krijgt.  

Voedselallergie of voedselintolerantie Het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie zit ‘m voornamelijk in één ding: het afweersysteem. Bij een voedselallergie is-ie wel actief, bij een voedselintolerantie niet. In het geval van een allergie gaat het immuunsysteem namelijk aan de slag om antistoffen te maken. Dat doet-ie tegen de eiwitten in het voedingsmiddel, omdat die per ongeluk worden herkend als schadelijke stof. Door die reactie worden eiwitten ook wel 'allergenen' genoemd.  

Stel: het lichaam van je kind heeft antistoffen aangemaakt tegen noten. De volgende keer dat-ie weer een koekje met noten eet en in contact komt met de eiwitten, ontstaat er daarom een allergische reactie. Vaak gaan de alarmbellen al snel rinkelen, maar in sommige gevallen kan het nog een uur duren. Dat kan onschuldig zijn, denk aan neusklachten of jeuk, maar in het geval van lippen die dikker worden, een gezwollen tong en keel, benauwdheid, duizeligheid, flauwvallen en overgeven, is het oppassen geblazen. Toont je kind een van deze symptomen, dan moet-ie direct geholpen worden. Tóch even die piepende banden naar de huisarts.

Intolerantie Bij een voedselintolerantie gaat het afweersysteem dus niét op actief en worden er geen antistoffen aangemaakt. Wat er dan wel gebeurt? Het is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Je kind zal er vooral last van krijgen als-ie te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt, want de bestanddelen kunnen niet worden verteerd en worden niet opgenomen in het lichaam. Denk maar aan een lactose-intolerantie, waarbij de darmen de suiker uit melkproducten niet goed kunnen verteren. Zit je dreumes weer, met buikpijn na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Zielig.

Lees ook: Eh, waarom verzamelen we eigenlijk de melktanden van onze kinderen en wie is die tandenfee?

Vaststellen die handel Het is goed om het verschil tussen de twee te weten, maar het vaststellen ervan kun je beter aan een huisarts over laten. Kunnen moeilijk eigenhandig een kijkje nemen in het afweersysteem van ons kind. En als je dan toch bezig bent, stuur dan ook meteen de rest van je kinderen even langs. Een voedselallergie of intolerantie kan namelijk makkelijk erfelijk zijn. Goed begin van het jaar, gewoon even de boel op orde krijgen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur