Niks zes weken: dit is hoelang het écht duurt om compleet te herstellen na je bevalling

Oh Baby!

Niks zes weken: dit is hoelang het écht duurt om compleet te herstellen na je bevalling

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 april 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

18 april 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Alsof je net niet een heel nieuw mens ter aarde hebt gebracht, verwacht je over zes weken alweer de oude te zijn. Sporten, seksen, zwemmen en dat het liefst zonder kraamtranen. Leuk bedacht, maar de realiteit is dat het een stuk langer duurt om compleet te herstellen na de bevalling.

Niet om het erin te wrijven, maar juist om je een hart onder de riem te steken. Neem je tijd, joh.

Moeder hersenen  Laat de zes weken-deadline maar gaan. Na de bevalling verandert er het een en ander in de hersenen van een nieuwe moeder, wat het onmogelijk maakt om binnen die anderhalve maand 'weer de oude' te zijn. Sterker nog: deze veranderingen blijven bestaan tot minstens twee jaar na de geboorte, blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden. Ja, twee jaar.

De structuur van de hersenen verandert, en dan met name gebieden met sociale functies, stelt hersenwetenschapper Elseline Hoekzema. Dit zorgt ervoor dat de overgang naar het moederschap makkelijker gaat, maar het vergroot ook de efficiëntie van de moeder. Door die verandering ligt haar focus de eerste jaren, en vooral de eerste maanden, bij de baby. Productiviteit tot de max.

Lees ook: Perspraat: 'Tijdens het persen dacht ik: mijn oma heeft er acht uitgekregen, dit moet lukken'

Wennen aan moeder zijn Het duurt dus ten minste twee jaar voordat die veranderingen in je hersenen weer terugdraaien. Dat is nogal even, maar er is meer: de hormoonhuishouding speelt ook een rol. Pas als je stopt met borstvoeding geven, zullen de hormoonspiegels in je lichaam weer op het niveau komen van voor je zwangerschap. En dan hebben we het nog niet eens over het überhaupt gewend zijn aan het moederschap, want ook dat gebeurt niet op magische wijze als je baby voor het eerst in je armen ligt.

Volgens een onderzoek van het Britse babymerk Munchkin onder nieuwe moeders blijkt dat dit gemiddeld vier maanden en drieëntwintig dagen duurt. Dan voel je je waarschijnlijk pas echt thuis in je moederrol en heb je de nieuwe routine onder de knie. Maar neem dit, net als die zes weken, niet te letterlijk. Doe 't lekker op je eigen tempo. Tot over twee jaar.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur