Effe blijven zitten: 5 tips om je kind aan tafel te houden

Oh Baby!

Effe blijven zitten: 5 tips om je kind aan tafel te houden

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

25 november 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

25 november 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Tom ten Seldam

Zet je net een hap – nu nog warme – lasagne aan je mond, wil je koter van tafel om wat limo te pakken. Eenmaal weer met de billetjes op de stoel, wil je kind opnieuw van tafel met een andere reden. Vervelend hè? Nou, met deze tips is dat verleden tijd. 

1. Voorbereiding is het halve werk Je kroost zit al keurig aan tafel, maar jij moet nog effe de tv uitdoen, tafel dekken en broccoli afgieten. Je kids zitten ondertussen te wachten totdat de maaltijd wordt voorgeschoteld. Terwijl jij het eten nog aan het klaarmaken bent, is de kans groot dat je koters zich gaan vervelen. Het is wijs om ze dus pas te roepen wanneer het eten op tafel staat. Hierdoor verliezen zij minder snel hun geduld en zullen ze langer aan het avondeten deelnemen.

Lees ook: Opvoeden als een pro: 5 tips die je kind wat bijbrengen over geld tijdens de feestdagen

2. Effe op de trampoline Een paar keer flink op-en-neer op de trampoline, vijf rondjes rennen om het huis of eens flink tekeer gaan van de traptreden. Of alle drie. Reken maar dat je nakomelingen dan hun grootste dosis energie kwijt zijn en minder snel de behoefte hebben om te wieberen van tafel.

3. Verwacht maar niks Niet te veel verwachten. Sowieso goed in het leven, maar vooral bij kinderen. De concentratieboog van hen zit meestal – als je geluk hebt – rond de twintig minuten. Duurt jouw diner toch effe wat langer, dan kunnen je koters alvast het toetje pakken of de waterglazen bijvullen. Hij/zij heeft de nodige beweging en jij een gevuld glas. Na de geloosde energie kunnen de kids weer door met smikkelen. 

4. Tikkende tijd 'Je mag bijna van tafel.' Ja, wat is bijna? Las een duidelijk begin en eind in van de maal. Zet de wekker bijvoorbeeld elke week een paar minuten langer. Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching geeft advies via RTL Nieuws: 'Sommige kinderen kunnen gewoon niet lang aan tafel blijven zitten. Je kunt langzaam met ze opbouwen dat ze langer blijven zitten. Zet bijvoorbeeld een kookwekker op tien minuten: zo lang wordt er aan tafel gezeten. Maak er een spelletje van.'

Lees ook: Cadeaustress: 7 goed-voor-elke-gelegenheid-cadeaus voor nieuwbakken ouders 5. Positieve Peggy Je kind mag niet van tafel. Iets niet mogen zorgt er vaak voor dat-ie het juist wel wil. Laat je alterego positieve Peggy in je naar boven komen en benoem wat je dreumesen juist wel mogen. 'We zitten tijdens de avondmaal samen aan tafel.' 'Als de kookwekker afgaat, mag jij het happie eten verlaten.' Je kroost begrijpt daardoor beter wat er wordt verwacht, en daarnaast zorgt het voor meer positiviteit. Da's nou gezellig. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen